В Україні подорожчала частина продуктів: якими будуть ціни до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні подорожчала частина продуктів: якими будуть ціни до кінця року

Особисті фінанси
950
За оцінками Організації об’єднаних Націй, в останні шість місяців зростання цін на продукти харчування в усьому світі було більш стрімким, ніж за все попереднє десятиліття. Враховуючи, що майже половина витрат українців припадає на харчування, навіть незначні стрибки вартості продуктів виявляються досить чутливими.
Про це пише «Сегодня».
З початку року збільшення вартості основних овочів в Україні склало від 30 до 50 відсотків. Водночас сезонне зниження цін на ранню групу змістилося на два-три тижні через холодну погоду в травні.
Більше корисних новин для вашого гаманця є в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Рекомендуємо підписатися, щоб завжди бути в курсі.
Зазначається, що, хоч і з запізненням, знизилися ціни на томати і цибулю. При цьому картопля коштує в два рази дорожче, ніж у Польщі. У Мінагрополітики не очікують істотного зростання цін на цей овоч наприкінці майбутньої зими.
З початком сезону подешевшали ягоди, чому посприяв хороший урожай. За даними видання, минулого року в ці дні полуницю продавали по 120 гривень, зараз середня ціна — п’ятдесят.
При цьому цукор подорожчав до 25 гривень. Через минулорічну посуху його пропозиція обмежена.
Незважаючи на традиційне для літа падіння цін на м’ясо і молочну продукцію, в 2021 році вони подорожчали. Радник президента Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа пояснив це відгомонами зростання цін на зерно, яке було в кінці зими — на початку весни.
До осені він очікує невеликого зниження вартості м’яса і молока. Водночас експерт прогнозує подорожчання хліба до 10 відсотків, яке відбудеться ближче до осені.
Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький очікує зниження цін на овочі після збору врожаю. На його думку, на 15−20 відсотків впаде вартість зернових і олійних культур, але взимку можливе зростання цін.
«На молочну, м’ясну продукцію фактично ціна залишиться незмінною. Оскільки кормова база не подешевшала, плюс-мінус буде зміна в межах 5−7 відсотків», — сказав Висоцький.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас