Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який запускає судову реформу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який запускає судову реформу в Україні

Казна та Політика
339
Верховна Рада прийняла законопроєкт, що дозволяє відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України. Цей орган необхідний для заповнення вакансій у судовій системі і завершення кваліфікаційного оцінювання суддів.
За документ проголосували 293 народних депутата.
Вища кваліфікаційна комісія суддів України буде складатися із шістнадцяти членів, вісім з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.
Членів ВККС на чотири роки призначає Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.
Конкурсна комісія проводить конкурс на зайняття посади члена ВККС у два етапи: відбір кандидатів за результатами розгляду поданих ними документів, результатів спеціальної перевірки, відповідної інформації з відкритих джерел і проведення співбесіди з відібраними кандидатами та визначення переліку кандидатів для рекомендації Вищій раді правосуддя.
Членів конкурсної комісії призначає Вища рада правосуддя. Суб’єктами формування конкурсної комісії є Ради суддів, прокурорів, адвокатів і Національна академія правових наук в особі президії. До складу цієї комісії входять: три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані радою суддів; по одній — від рад прокурорів, адвокатів і Нацакадемії правових наук.
Нардепи прийняли поправку № 453, яка передбачає, що міжнародні експерти матимуть вирішальний голос при відборі кандидата до ВККС. Раніше ухвалити цю поправку закликали громадські організації.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас