Верховний Суд повернув Бучі 890 гектарів землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний Суд повернув Бучі 890 гектарів землі

Казна та Політика
442
Верховний Суд відхилив касаційну скаргу прокуратури Київщини і залишив у власності Бучі 890 гектарів землі.
Про це повідомив у Facebook секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський, оприлюднивши фрагмент відповідного рішення ВС.
«Маємо фінальну крапку в судовій історії про 890 га, яка тягнеться з 2014 року. Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду остаточно відхилив касаційну скаргу Київської обласної прокуратури, залишивши в силі рішення попередніх інстанцій, ухвалених на користь громади Бучі», – написав він.
Згідно з постановою суду, як поінформував Шаправський, рішення Бучанської селищної ради 2002 року, яким віднесено землі, що частково обслуговувались Бучанською лісогосподарською установою, до земель житлової та громадської забудови, визнано законним.
“Територія так званої «Бучанської лісової дачі» як мінімум з початку 1960-х років перебувала в межах селища Буча і статусу лісу 1 категорії не мала, а отже, громада мала повне право розпоряджатись нею на власний розсуд”, – заявив секретар міськради, додавши, що матеріали лісовпорядкування 1980-х років, на які посилалася прокуратура для підтвердження статусу лісу, є недійсними, оскільки не були затверджені державними органами лісового господарства.
Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає, підсумував Шаправський.
Нагадаємо, оскаржене прокуратурою рішення було винесене Бучанською селищною радою у 2002 році та стосувалося врегулювання питань землекористування Бучанської лісогосподарської установи, яка частково обслуговувала територію площею 890 га в межах селища Буча (приблизно третина території населеного пункту). Представники прокуратури посилалися на те, що справа стосувалася земельних ділянок «Бучанської лісової дачі» поза населеним пунктом, покритих лісом першої категорії, тому розпоряджатися ними повинен був Кабмін.
Зокрема, у 2014 році обласна прокуратура подала позов, і Ірпінський міський суд виніс рішення про незаконність вилучення 890 га земель лісового фонду і зміни їхнього цільового призначення в межах Бучанської селищної ради.
Кілька років поспіль юридичне управління Бучанської міськради надавало аргументи для суду, що громада мала право розпоряджатися своїми землями. Посилалися, зокрема, на документи радянського періоду, за якими «спірні» землі були частиною населеного пункту задовго до 2002 року. Так, у 2017 році було виявлено архівні документи – «Справи з обліку земель графічним способом Києво-Святошинського району Київської області» 1961 і 1975 років. Вони підтверджують, що вже в цей період до складу селища Буча повністю входила територія так званої «Бучанської лісової дачі».
Згодом суд скасував своє рішення і визнав, що ділянка в 890 га вже знаходилася в межах території громади Бучі у 2002 році, статусу лісу першої категорії не мала і місцева рада мала повне право виділяти землі фізичним та юридичним особам. Також суд підтвердив, що матеріали лісовпорядкування 1980-х років, на підставі яких будувала свою доказову базу прокуратура, не були затверджені Держлісагентством, а отже, вони не можуть бути офіційними документами, що підтверджують статус лісу.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас