«Є Конституція!»: Сім фактів про Головний закон України (фото) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Є Конституція!»: Сім фактів про Головний закон України (фото)

Особисті фінанси
889
Сьогодні, 28 червня, в Україні святкують річницю ухвалення Конституції – головного Кодексу законів нашої країни. Документ був ухвалений проти ночі на 28 червня 1996 року і цього року відзначає своє 25-річчя.
На честь свята Finance.ua ділиться кількома цікавими фактами про Конституцію України.
1. «Є Конституція!» Саме з цими словами голова Верховної Ради 1996 року Олександр Мороз сповістив українців про ухвалення документа. Сталося це голосами 315 народних обранців.
Цьому передувала майже доба кропіткої роботи: депутати працювали над проєктом, залишаючись у сесійній залі без перерв весь день і всю ніч. І тільки о 9:20 ранку 28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила головний документ.
2. Над Конституцією працювали майже 6 років. Починаючи з 1990 року і до ухвалення Основного закону, було запропоновано 15 проєктів Конституції України. Їх пропонували не тільки спеціально створений орган – Конституційна комісія. Тоді пропозиції приймалися і від політичних партій, і від ініціативних груп.
Однак жоден з 15 концептів не знайшов підтримки.
«Є Конституція!»: Сім фактів про Головний закон України (фото)
3. Рада ухвалила Конституцію України майже через шість років після ухвалення Декларації про державний суверенітет України і майже через п’ять років після ухвалення Акта про проголошення незалежності України. Причин такого пізнього ухвалення Конституції в країні кілька. Серед них називають і постійне протистояння президента та Верховної Ради через тривалу соціально-економічну кризу в країні.
«Є Конституція!»: Сім фактів про Головний закон України (фото)
4. 28 червня1996 року Конституція могла бути не ухваленою. ВР ніяк не могла ухвалити Конституцію, і президент Леонід Кучма був вельми незадоволений швидкістю роботи над документом. Тому за день до ухвалення Основного Закону Кучма призначає весняний референдум, на який вносить новий проєкт Конституції України.
Цей варіант Конституції передбачав створення двопалатного парламенту і істотно посилював владу президента. А депутатам навіть пригрозили розпуском, якщо Конституція не буде ухвалена в строк.
Парламент такий варіант не влаштував, тому Леонід Кучма, за прикладом багатьох пострадянських керівників, мав намір затвердити свій проєкт на референдумі 25 серпня 1996.
«Є Конституція!»: Сім фактів про Головний закон України (фото)
5. У першому читанні Конституцію проголосували 7 червня, але далі процес ухвалення застопорився. Іноді при розгляді конфліктних статей, щоб прийти до прийнятного варіанту, голосували по 10 разів!
Серед найбільш суперечливих питань були такі:
  • розділення повноважень між гілками влади;
  • державної символіки;
  • приватної власності;
  • статусу Криму;
  • статусу російської мови.
6. У Конституції України офіційно прописане одне-єдине свято. І ні, це не Новий Рік! 😉
Для українців 28 червня – це ще один додатковий вихідний. Але крім цього, День Конституції – єдине державне свято, яке прописане в самому документі.
Відповідно до статті 161, День ухвалення Конституції України є державним святом і має відповідну назву День Конституції України.
«Є Конституція!»: Сім фактів про Головний закон України (фото)
7. Конституційному процесу в Україні – понад 300 років. Адже саме Україна є батьківщиною найстарішої Конституції у світі.
Так, точкою відліку вважається 5 квітня 1710 року, коли гетьман Війська Запорозького Пилип Орлик написав для своїх підлеглих такий самий документ. Конституція Орлика написана латиною і староукраїнською мовою і складається з вступного слова і 16 статей.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас