Зеленський розповів, на які компенсації згодна Україна через запуск Північного потоку-2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський розповів, на які компенсації згодна Україна через запуск Північного потоку-2

Казна та Політика
2049
Президент Володимир Зеленський розповів, які компенсації Україна хоче отримати в разі завершення будівництва газопроводу Північний потік-2.
Про це він заявив в інтерв’ю Agence France-Presse, Reuters і Associated Press, переклад якого опублікував Офіс президента.
Він прокоментував слова міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, який раніше казав про можливі компенсації за Північний потік-2.
«Припинення війни, спокій і стабільність на всій території незалежної України. А коли ми говоримо „стабільність“ — це й геополітична стабільність, і постійне припинення вогню, і контроль наших територій, і енергетична безпека. Це все про справедливість», — пояснив Зеленський.
На думку Президента, Північний потік-2 — це політична зброя, і справедливо, щоб Україна отримала безпекові гарантії, передусім повернення окупованих територій.
«Якщо є крок щодо підтримки такого рішення з боку перш за все Росії та країн Європи, які зацікавлені в Північному потоці-2, і у нас паралельно є, крім геополітичних, енергетичні гарантії безпеки, тоді так, я розумію. А якщо цього немає, то це просто підвішують (ситуацію. — Ред.) і кажуть: „Давайте ми вам дамо гроші“. Гроші нічого не вирішують», — вважає Зеленський.
Глава держави також зазначив, що Північний потік в разі запуску відсуватиме на задній план питання деокупації Криму і Донбасу:
«Коли буде Північний потік-2, можна буде тим чи іншим шляхом заблокувати як ситуацію щодо постачання газу до України, так і транзит через Україну, всі говоритимуть про це питання і всі будуть забувати питання Донбасу. Буде Північний потік-2, і всі скажуть: „Тут же газ, енергетична проблема, нічим опалювати, людям холодно взимку, а потім вже про Донбас…“ Мені ця тактика зрозуміла. Тому для мене Північний потік-2 — це зброя», — наголосив Президент.
Нагадаємо, раніше Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова вести переговори про компенсацію через втрату надходжень від транзиту в разі запуску Північного потоку-2. Також він сказав, що Україна хотіла б отримати гарантії безпеки, зокрема шляхом виведення військ РФ зі своєї території.

Довідка Finance.ua:

  • Північний потік-2 — газопровід з Росії до Німеччини через Балтійське море довжиною 1234 км. Після того, як США в грудні 2019 року запровадили санкції проти іноземних операторів суден-трубоукладачів Північного потоку-2, роботи з будівництва газопроводу не проводились близько року.
  • 4 червня президент Р Ф Володимир Путін оголосив, що прокладку труб першої нитки газопроводу Північний потік-2 завершено, а другу нитку газопроводу добудують за два місяці.
  • За словами президента РФ, Газпром готовий до заповнення трубопроводу газом.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас