У ФГВФО дали пояснення щодо надання банку персональних даних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ФГВФО дали пояснення щодо надання банку персональних даних

Особисті фінанси
461
Укладаючи з банком договір щодо розміщення депозиту, вкладник як суб’єкт персональних даних передає їх банку. Це робиться з метою виконання банком обов’язків, передбачених законодавством України та умовами договору про надання банківських послуг.
Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
Що належить до персональних даних: прізвище, ім’я, по батькові, адреса, телефони, паспортні дані, національність, освіта, сімейний стан, матеріальний стан, дата і місце народження, місце проживання та перебування тощо.
Підставою виникнення у банка права на обробку персональних даних є згода вкладника у формі заяви (в паперовому або електронному вигляді), підписаної ним під час укладання/виконання договору, яка зберігається у банку. Також така згода може надаватися шляхом включення відповідного пункту у договір (в тому числі в анкету, опитувальний лист тощо).
“Персональні дані вкладника належать до категорії інформації з обмеженим доступом, тобто доступ до них визначається законодавством та отримує його лише обмежене коло осіб. Згідно зі ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформацію щодо діяльності та фінансового стану клієнта (в т.ч. вкладника), що стала відомою банку, віднесено до банківської таємниці, якою, зокрема, є відомості про банківські рахунки клієнтів, операції, проведені на користь чи за дорученням клієнта, фінансово-економічний стан клієнтів тощо. Цим же законом передбачено обов’язок банку щодо збереження банківської таємниці”, – пояснюють у Фонді гарантування.
Персональні дані вкладника акумулюються у відповідній базі персональних даних банку, яка підлягає державній реєстрації шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру баз персональних даних.
Обробка персональних даних:
  • кожний банк забезпечує обробку та захист персональних даних клієнтів від випадкових втрати або знищення, від незаконної обробки, у т.ч. незаконного поширення чи доступу до них;
  • захист, правила та порядок поводження з такою інформацією визначається банком самостійно, відповідно до вимог чинного законодавства, внутрішніх нормативних документів банку та процедур.
Право доступу до персональних даних та на їх обробку надається тільки уповноваженим працівникам банку лише після підписання ними зобов’язання про нерозголошення інформації, яку їм було довірено або яка стала відома у зв’язку з виконанням посадових обов’язків.
Порядок доступу інших осіб до персональних даних визначається умовами письмової згоди вкладника, наданої банку як володільцю персональних даних на обробку цих даних.
Захист прав вкладника:
  • порушення законодавства про захист персональних даних тягне за собою адміністративну чи кримінальну відповідальність;
  • для вирішення питань щодо захисту та обробки персональних даних (внесення змін до даних у разі їх недостовірності, заборони обробки даних) вкладник має право звернутись безпосередньо до банку. Якщо така вимога не буде виконана, вкладник може подати скаргу на вказані дії чи бездіяльність банку до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та/або до суду.
Контроль за додержанням законодавства про захист персональних даних забезпечується в Україні Уповноваженим Верховної Ради з прав людини та судами.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас