В Україні хочуть ввести податок на частину квартир: як це вплине на ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть ввести податок на частину квартир: як це вплине на ціни

Особисті фінанси
18698
Кабінет Міністрів пропонує встановити на нові квартири податок в 20%, що може призвести до істотного зростання цін на нове житло. Також впадуть доходи девелоперів.
Повідомляється, що відповідні зміни передбачені законопроєктом № 5600. Також в документі пропонують ввести ПДФО (18%) при продажу більше трьох квартир.
До речі, про нерухомість, житло і вартість «квадратів» ми часто пишемо у телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб не пропустити важливі новини! 🤫
Зазначається, що думки експертів про те, до чого може призвести введення ПДВ, розійшлися. В Асоціації експертів нерухомості вважають, що можливості для різкого подорожчання квартир немає. Мовляв, в такому випадку українці не зможуть купувати нове житло. Водночас ріелтор Сергій Костецький вважає, що вартість нового житла різко злетить.
«Багато забудовників реально оголосять себе банкрутами. Зараз невеликі будівельні компанії і так виживають, добре себе почувають тільки гіганти», — говорить Костецький.
Без ПДВ залишать тільки те житло, яке купується за допомогою спеціальних державних програм (коли відсоток кредиту оплачують з бюджету), і те житло, яке повністю побудовано за державний кошт.

Довідка Finance.ua:

  • На початку червня Кабмін вніс до ВР законопроєкт, яким пропонується оподатковувати податком на додану вартість (ПДВ) операції з продажу новозбудованих квартир або будинків (№ 5600).
  • У травні 2021 року середня ціна квадрата житла в столиці, порівняно з квітнем 2021-го, піднялася на 1,2% і склала 34 231 грн. за 1 кв. м. Скільки коштують «квадрати» в різних районах Києва — читайте тут.
  • На вторинці у травні середня ціна на квартири в Києві відзначена на рівні 1626 дол./кв. м.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас