Закон Зеленського про «суд у смартфоні» набрав чинності: коли запрацює система — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон Зеленського про «суд у смартфоні» набрав чинності: коли запрацює система

Казна та Політика
620
Закон президента Володимира Зеленського, відомий як “суд у смартфоні”, сьогодні набрав чинності. Він впроваджує інформаційно-телекомунікаційну систему досудового розслідування.
Документ вчора опублікували у виданні “Голос України”.
Про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій!
Закон набрав чинності з дня, наступного за днем його оприлюднення. Однак у дію його введуть через шість місяців з дня опублікування.
Що передбачає закон:
  • створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування. Вона забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів та інформації у кримінальних процесах;
  • системою зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження для реалізації своїх повноважень, прав та інтересів;
  • матеріали досудового розслідування, які знаходяться у цій системі, будуть передаватися в електронній формі. Однак за рішенням слідчого, дізнавача, прокуратури, слідчого судді або суду їх можуть передавати і в паперовій формі.
Підписані та узгоджені за допомогою електронного підпису документи в системі і їх копії в електронній та паперовій формі визнаються оригіналами.
Несанкціоноване втручання у роботу інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

Довідка Finance.ua:

  • 1 червня Верховна Рада ухвалила відповідний документ у другому читанні. А в кінці квітня ВР схвалила документ за основу.
  • Раніше міністр юстиції Денис Малюська заявив, що закон вирішить відразу кілька завдань в кримінальному процесі. Ознайомлення зі справами буде проходити значно швидше і зручніше.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5644, який передбачає розширення повноважень нотаріусів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас