Що зміниться після ухвалення законопроєкту про олігархів: пояснення ОП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що зміниться після ухвалення законопроєкту про олігархів: пояснення ОП

Казна та Політика
391
В Офісі президента України висловили переконання, що в результаті законодавчої ініціативи Президента про деолігархізацію в комплексі з іншими інструментами олігархічна система в Україні буде ліквідована.
Про це йдеться в коментарі радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка.
“Президентський законопроект про деолігархізацію вже в парламенті. Цей законопроект, по суті, радикально змінює традиційну систему тіньових взаємин між олігархами і публічними політичними суб’єктами», – повідомив він.
Подоляк зазначив, що, як мінімум, декларуванню підлягатиме сам факт контактів між олігархом і вищими чиновниками, депутатами, суддями, володарями вищих військових звань, керівниками політичних органів.
“Кожен з учасників таких контактів повинен буде подати декларацію про них-місце, час і зміст зустрічі. Тобто суспільство спочатку буде володіти інформацією про комунікації. З іншого боку, олігархам буде заборонено брати участь у приватизації і фінансувати – прямо або побічно – політичні партії. Чому? Тому що це занадто взаємозалежні процеси – через політиків формуєш неконкурентні правила приватизації і потім за фіктивним конкурсом стаєш переможцем», – вважає він.
На його думку, довгий час олігархи і пов’язані з ними особи займали особливе становище в українській політиці і в економіці.
“Вони не підкорялися закону, фактично купували політиків, депутатів і суддів. Вони могли за допомогою своїх ресурсів шантажувати державу і вибивати для себе громадські ресурси. Тепер все це буде заблоковано. А якщо хтось із олігархів чи політиків, які звикли працювати на олігархів, протидіятиме цьому, то отримає від держави дуже жорстку відповідь. Зрозуміло, не відразу і не в повному обсязі. Тому що сьогодні закладена тільки перша цегла нової системи відносин», – міркує радник керівника ОП.
Далі, за його словами, потрібно відпрацювати логістику, внести відповідні зміни в інші нормативні акти, прийняти ще кілька найважливіших законів з даної тематики, привчити суспільство і, перш за все, представників еліти до нових правил.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас