Економіка України почала відновлюватися: в базових галузях зафіксовано зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка України почала відновлюватися: в базових галузях зафіксовано зростання

Казна та Політика
545
У квітні 2021 року індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) зріс на 18,3% р/р. Зростання перевищило падіння в квітні минулого року, коли індекс обвалився на 14,8%.
Про це йдеться в “Макроекономічному і монетарному огляді” Національного банку України (травень 2021 року).
Крім того, з початку року (за січень-квітень) ІВБГ збільшився на 1,5%.
“Суттєвою причиною був ефект бази порівняння. Минулого року в цей період діяв суворий локдаун як в Україні, так і в більшості країн світу, що негативно позначилося на внутрішньому і зовнішньому попиті. Втім, і без урахування бази порівняння економічна активність продовжувала відновлюватися”, – йдеться в огляді НБУ.
За даними НБУ, відновлення було зумовлене м’якшими, ніж минулого року, карантинними обмеженнями, їх введенням тільки в окремих областях (карантин “червоних зон”) і пристосуванням населення і бізнесу до роботи в таких умовах. Додатковим фактором була сприятлива зовнішня кон’юнктура.
Зростання роздрібної торгівлі в квітні стрімко прискорилося до 34,3% р/р, істотно збільшився пасажирообіг. Прискорилося також зростання промислового виробництва (до 13,0% р/р). Переробна промисловість зросла в результаті відновлення галузей, спрямованих як на задоволення споживчого попиту (текстиль, виробництво меблів), так і інвестиційного попиту (машинобудування), а також нарощування експорту продукції металургії та хімії. Відповідно покращилася і ситуація в галузях – ланках виробничого процесу: високий попит на вугілля і руди зумовив відновлення зростання в добувній промисловості, зазначили в НБУ.
В результаті збільшення бюджетних витрат на дорожнє господарство і попиту населення на житло відновилося зростання в будівництві (на 12,9% р/р). Пожвавлення промисловості та будівництва сприяло зростанню вантажообігу та оптової торгівлі. Зберігся спад у сільському господарстві (на 4,6% р/р), зокрема на тлі подальшого збільшення виробничих витрат у тваринництві, йдеться в огляді НБУ.
Нагадаємо, у квітні 2021 року Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2021 році з 4,2% до 3,8%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас