В ЄС пояснили, коли визнають українські сертифікати вакцинації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС пояснили, коли визнають українські сертифікати вакцинації

Казна та Політика
995
Європейський Союз може ухвалити рішення про визнання сертифікатів вакцинації третіх країн після запуску власної цифрової системи «зелених сертифікатів» і ослаблення вимог для мандрівників.
При цьому у разі дозволу в’їзду з метою туризму факт вакцинації можна буде підтвердити безпосередньо у ЄС, не чекаючи рішення про відповідність національного сертифікату.
Про це повідомила пресофіцер представництва Євросоюзу в Україні Марія Малчева.
«В цілому, ми відкриті для роботи з нашими партнерами щодо взаємного визнання сертифікатів, які відповідають міжнародним стандартам і захищені аналогічним чином. Як перший крок нам необхідно впровадити цю систему в ЄС. Ми йдемо за графіком, щоб запустити її до червня», — повідомила вона.
При цьому вона зазначила, що «цифровий зелений сертифікат» Євросоюзу не буде умовою для подорожі, як паспорт, а створюється для узгодження підходу до різних документів і сертифікатів, пропонованих різними державами-членами.
«Важливо відзначити, що наразі несуттєві поїздки до ЄС обмежені з більшості країн світу, в тому числі з України», — підкреслила Малчева.
Зараз держави-члени ЄС розглядають пропозиції Європейської Комісії щодо ослаблення наявних обмежень для туристів.
  • Йдеться, по-перше, про дозвіл в’їзду на територію Євросоюзу всім, хто отримав останню дозу вакцини, авторизованої в ЄС, і, можливо, також тих, що внесені до списку Всесвітньої організації охорони здоров’я для екстреного застосування.
  • По-друге, йдеься про підвищення порогу нових щоденних випадків захворювання на коронавірус для розширення списку країн, з яких всім дозволяються поїздки.
«Громадяни країн, які не є членом ЄС, зможуть запросити цифровий зелений сертифікат у держави-члена, до якої вони прямують, надавши всю необхідну інформацію, включаючи надійний доказ вакцинації. Потім держава-член повинна буде оцінити, чи були надані надійні докази, і вирішити, чи видавати цифровий зелений сертифікат», — пояснила прессекретар представництва.
Після того як ця система запрацює, Євросоюз розгляне питання прийому сертифікатів третіх країн на тих же умовах, що і власних.
«У середньостроковій перспективі, коли Комісія переконається, що третя країна видає сертифікати відповідно до вимог, які сумісні з системою ЄС, вона може ухвалити «рішення про відповідність», — повідомила Малчева.
При цьому вона ще раз підкреслила, що це стосується тільки визнання сертифікатів, що підтверджують вакцинацію або Covid-статус, в той час як обмеження на подорожі до ЄС наразі залишається в силі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас