В НБУ розповіли, коли планують продати «ПриватБанк» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ розповіли, коли планують продати «ПриватБанк»

Казна та Політика
1890
В НБУ розповіли, що почнуть готувати «ПриватБанк» на продаж уже після закінчення кризи, яку спричинила пандемія COVID-19.
Про це йдеться у відповіді Нацбанку на запит hromadske.
Зокрема, там зазначили, що підготовка до виходу держави з капіталу банків почнеться після того, як буде досягнуто стабільне відновлення економіки ㅡ коли реальний ВВП України зростатиме впродовж двох кварталів поспіль. У першому кварталі 2021 року економіка України, згідно з прогнозами, продовжила падіння.
Окрім того, Нацбанк озвучив вимоги до інвесторів: вони повинні мати бездоганну ділову репутацію, задовільний фінансовий/майновий стан та прозору структуру власності.
«Тобто регулятор має розуміти, хто конкретно стоїть за інвестиціями в банк», ㅡ пояснюють у НБУ.
Навіщо продавати «ПриватБанк»?
Держава планує за 5 років зменшити свою частку в банківському секторі з 55% до 25%. Робити це хочуть у спосіб продажу мажоритарних пакетів акцій іноземним та місцевим стратегічним інвесторам, міжнародним фінансовим організаціям, а також за допомогою здійснення первинного розміщення акцій.
Загалом у держави зараз є чотири банки: «ПриватБанк», «Ощадбанк», «Укргазбанк» та «Укрексімбанк». На «Приват» припадає 20% усього банківського ринку України, тож Україна насамперед планує продати його.
Зменшення частки держави у банківському секторі допоможе йому отримати більшу незалежність і буде допомагати банкам працювати відповідно до ринкових правил. Курс на приватизацію державних банків закладений в урядовій стратегії, оновлену версію якої уряд схвалив у вересні 2020 року.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на Finance_ukr та першими дізнавайтесь про новини у світі фінансів 🤫
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас