Лазебна заявила, що розрив між пенсією і зарплатою буде більший — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лазебна заявила, що розрив між пенсією і зарплатою буде більший

Казна та Політика
56995
Ще кілька років тому показник-коефіцієнт заміщення пенсії з зарплатою був понад 50%. Але зараз він трохи більше 25%.
Надалі він буде збільшуватися. Про це в ефірі програми «Перехресний допит» сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна.
За її словами, розмір пенсії в порівнянні з зарплатою в 2010—2011 роках був 54−57%. Це був дуже хороший показник. Адже він означав, що пенсія — 50% зарплати.
Зараз він 27%. У нас є невтішний прогноз, що він буде падати. Це від того, що людей, які платять внески, менше, — зазначила Лазебна.
Вона зазначила, що крім цього, наразі мінімальний внесок, який сплачується до пенсійного фонду — 1 300 гривень, а мінімальна пенсія — 1 769 гривень. Тобто внесок на 60% тільки покриває мінімальну пенсію.
Як вирівняти ситуацію. Міністр розповіла, як можна вирівняти таку ситуацію. Прожитковий мінімум в 1769 гривень, як сказала Лазебна, є лише розрахунковим, тобто нереальним і нефактичним: «Фактичний — це 3,5 тисячі гривень для пенсіонера. Але до нього треба йти».
Наприкінці січня 2021 року Кабінет Міністрів схвалив законопроект, яким запропонував змінити підхід до формування прожиткового мінімуму, соціальних виплат та грошових платежів.
Вона повідомила, що в парламент внесли пакет законопроектів, щоб визначити, що прожитковий мінімум повинен розраховуватися інакше і бути основним стандартом для трьох-чотирьох, на які людина живе, зокрема пенсія.
«Там де люди живуть на цей стандарт — він повинен бути фактичний. Для пенсіонера — не менше 3 тисяч гривень», — додала Лазебна.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас