У 2020 Україна виплатила МВФ $4 млн неустойки за невибрані транші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2020 Україна виплатила МВФ $4 млн неустойки за невибрані транші

Казна та Політика
2121
Україна виплатила Міжнародному валютному фонду 4 млн доларів відсотків за невибрані транші в 2020 році.
Про це «Українським новинам» повідомили в НБУ.
За умовами кредитної програми з МВФ, позичальник — Україна — платить крім відсотків за отримані транші також комісію за неотримані транші, яка називається комісія за виділення фінансування або в оригіналі Commitment fee. Розмір Commitment fee залежить від суми кредитів країни від МВФ і розміру її квоти. У 2020 році сума комісії склала 0,1% за рік від суми траншів, які мають бути отримані протягом року. Але сума комісії пропорційно зменшується і повертається на суму траншів, які були фактично отримані.
Комісія сплачується на початку кожного періоду програми фінансування (зазвичай він становить 12 місяців) і тільки за ті кошти, які можуть бути отримані в цьому періоді. Якщо країна вибирає всі транші, МВФ повертає суму попередньо сплаченої комісії. Якщо не вибирає, то ця комісія визнається витратами НБУ в кінці програми. Тобто, якщо Україна виконує умови програми та отримує транші, то комісія за виділення фінансування повертається і не вважається як витрати.
У 2020 році НБУ сплатив Commitment fee 8 млн доларів за перші 12 місяців нової програми Stand-by 2020 (загальна сума програми еквівалент 5,2 млрд доларів). З них МВФ повернув 4 млн доларів за вибраний Україною транш в розмірі 2,1 млрд доларів. Відповідно сума комісії, яку фактично оплатила країна, склала 4 млн доларів, або 0,04% річних від середнього залишку заборгованості перед МВФ за останній рік.
Тобто вартість запозичень МВФ без Commitment fee склала в 2020 році 2,59% річних, а разом з комісією 2,63% річних.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас