Кожен українець має право на 2 га безкоштовної землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожен українець має право на 2 га безкоштовної землі

Особисті фінанси
14041
В Україні закон гарантує кожному громадянину можливість безкоштовно приватизувати до 2 га землі, тоді як раніше експерти заявляли, що через 10 років після запуску ринку землі її вартість може зрости до 4−4,5 тис. дол за 1 га.
Повідомляється, що на практиці чиновники знаходять причини, щоб не оформляти ділянки безкоштовно.
Так, на етапі підготовки документів на ділянки виявляється, що розробка документації землеустрою обійдеться до 30 тис. грн.
Дуже часто місцева влада заявляє, що ділянки вже «зарезервовані», наприклад, за учасниками бойових дій. Або ж вільних гектарів взагалі не залишилося".
Голова комітету з земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський вважає, що від ідеї отримати безкоштовно 2 га землі краще зовсім відмовитися.
«Це вимагає або величезних зусиль, або включення витратних корупційних механізмів, або оскарження відмов у судах. Але суди можуть затягтися на роки, а за цей час землю віддадуть комусь іншому», — каже він.
У Геокадастрі визнають і випадки зловживання. Деякі українці примудрилися отримати по 2 га відразу в кількох регіонах. Роками влада роздавала землі, при цьому не було єдиного реєстру.
Згідно із законом для отримання 2 га землі достатньо зібрати документи і звернутися до місцевої влади.
Потрібно заздалегідь вибрати ділянку і мати такі документи:
  • графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки;
  • у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб, — погодження землекористувача;
  • в разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства, документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти в аграрному навчальному закладі;
    копію паспорта та ідентифікаційного номера.
  • «З огляду на те, що вже в липні в Україні запустять ринок землі, поступово ціна кожного гектара буде зростати. За попередніми оцінками, вартість гектара буде коливатися в районі 2−3 тисяч доларів. Але в Раді запевняють, що ця цифра збільшиться.
Як розповів нардеп від «Слуги народу» Дмитро Соломчук, через 2−3 роки вартість землі в Україні буде понад 5 тисяч євро, а після 2026 року гектар коштуватиме понад 10 тисяч євро", — повідомляє Обозреватель.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас