Дешеву іпотеку отримають тільки 5 тис. сімей: як збільшити в 100 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешеву іпотеку отримають тільки 5 тис. сімей: як збільшити в 100 разів

Нерухомість
1199
За державною іпотечною програмою під 7% річних, де планується виділити близько 5 млрд грн, дешеві кредити отримають тільки 5 тис. сімей. Це дуже мало не тільки за мірками України, але навіть Києва.
Таку думку озвучив голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.
За словами експерта, сама ідея дешевої державної іпотеки нібито і правильна, але «диявол криється в деталях».
Як зауважив експерт, розумніше було б видавати кредити під держпрограму реновації житлового фонду. Але в умовах дефіциту фінансів, варто більш розумно витрачати державні кошти.
«Якщо ми, наприклад, встановимо ІТП (індивідуальні теплові пункти), вони коштують в середньому 600 000 грн, через держпрограму реновації житлового фонду в багатоквартирних будинках, то це буде 5000 багатоквартирних будинків. Тобто охоплення буде в 100 разів більше — 500 000 домогосподарств (квартир) отримають зниження платіжок до 40%», — зазначив Попенко.
Таким чином, такі кредити співвласники виплатять протягом 3 років з економії за встановлений ІТП.
Голова Союзу споживачів комунальних послуг додав, що фактично нова програма іпотеки відкидає всю роботу над формуванням відповідального власника на 10 років назад.
«Ті мікрокроки, які змогли реалізувати, руйнуються іпотекою, тому що знову пропонують житло бюджетникам, без першого внеску, без розуміння, як його експлуатувати, без відповідальності власників за експлуатацію житла», — підкреслив експерт.
Попенко також зазначив, що Україна не вийшла з радянської моделі роздачі квартир і не сформувала державну житлову політику.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас