Повернули адаптивний карантин: які зміни чекають на українців від 24 лютого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернули адаптивний карантин: які зміни чекають на українців від 24 лютого

Казна та Політика
1115
З 24 лютого Україна повертається до адаптивного карантину із поділом на чотири рівні епідемічної небезпеки — «зелений», «жовтий», «помаранчевий» та «червоний» — залежно від ситуації з коронавірусом в кожному регіоні. Водночас відтепер поділ на зони діятиме на території України в цілому або на рівні областей — за районами зонування не буде. Загальний термін дії карантинних обмежень подовжено до 30 квітня 2021 року.
Від 24 лютого вся територія України буде віднесена до «жовтої» зони з карантинними обмеженнями, які наразі діють у всій країні.
“Зелений" рівень
«Зелений» рівень дозволяє перегляд в сторону пом’якшення карантинних обмежень. Він встановлюється на всій території України, якщо:
  • рівень захворюваності на ГРВІ та грип щонайменше у 13 областях не перевищуватиме 50% від епідпорогу, передбаченого для цієї області;
  • коефіцієнт виявлених випадків COVID-19 не перевищуватиме 5% від кількості тестувань (методом ПЛР та визначення антигену SARS-CoV-2).
“Жовтий" рівень
За словами глави МОЗ, базовою для усієї країни стане «жовта» карантинна зона. Це ті обмеження, які діють зараз після жорстких зимових карантинних обмежень, і вони діятимуть, поки той чи інший регіон не досягне «зеленого» або «червоного» рівня.
Дозволяється проведення масових заходів, якщо для 1 людини є 4 квадратних метри (раніше було 5) або з наповненістю залу до 50%. Крім того, дозволятимуться відвідування закладів освіти групами понад 20 осіб, під час проведення матчів командних ігрових видів спорту на трибунах можуть бути присутні вболівальники, але з певними обмеженнями щодо кількості заповнених місць. Кабмін також подовжив до 24:00 роботу ресторанів, кафе, барів та їдалень (раніше було до 23:00).
“Помаранчевий" рівень
Цей рівень не передбачає запровадження додаткових карантинних обмежень. Однак якщо у якійсь із зон погіршиться епідеміологічна ситуація, то місцева влада повинна вжити необхідні заходи з метою недопущення погіршення захворюваності. Зокрема, якщо один із показників «жовтої» зони, буде перевищений, то регіон перейде до «помаранчевого» рівня.
Показники щодо переходу на «помаранчевий» і «червоний» рівні:
  • завантаженість ліжок з киснем понад 65%;
  • протягом 7 останніх днів зробили менше 300 тестів на 100 тисяч населення методом ПЛР та на антиген;
  • кількість шпиталізованих понад 60 на 100 тисяч населення;
  • коефіцієнт виявлення коронавірусу понад 20% (якщо протестували 100 осіб і в понад 20 з них виявили хворобу);
  • зростання загальної кількості шпиталізації протягом останніх 7 днів — понад 50%.
“Червоний" рівень
Найсуворіші обмеження діятимуть у «червоній» епідеміологічній зоні. Цей рівень на території області вводиться, якщо перевищені хоча б 2 показники. Жорсткі обмеження повинні бути введені протягом 48 годин після того, як запроваджений «червоний» рівень.
«Буде заборонена діяльність ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо, закладів громадського харчування. Не працюватимуть навчальні заклади, окрім дитячих садочків та початкових класів. Будуть зачинені непродовольчі ринки та магазини, спортивні зали, басейни, фітнес-центри. Працюватимуть банки, АЗС, ветеринарні магазини, аптеки, всі продовольчі магазини», — повідомив міністр.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас