Як навчити дитину економити гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як навчити дитину економити гроші

Особисті фінанси
2329
Обговоріть «хочу» і «треба». Дітям потрібно допомогти розрізняти бажання і потреби. Необхідно пояснити, що потреби — це базові речі, такі як їжа, житло, одяг або ліки. А все додаткове — це бажання. На власному прикладі потрібно показати, як бажання повинні бути другорядними, а потреби — першочерговими.
Нехай вони заробляють свої гроші. Малим дітям можна давати гроші, якщо вони допомагають по дому. Гроші, які діти самі заробили, вони цінують набагато більше і вчаться ними розпоряджатися.
Встановіть мету для заощадження. Дитина, якій кажуть, що потрібно економити, не пояснюючи чому, може вважати цю справу безглуздою. Тому варто допомогти дитині знайти мету в заощадженнях — наприклад, нова іграшка або похід в розважальний центр. Можна допомогти дитині порахувати, скільки часу йому потрібно допомагати по дому, щоб заробити на свою мету.
Надайте місце для збереження. Де зберігати гроші – не менш важлива деталь. Для дітей підійде скарбничка. А для старших дітей можна відкрити банківський рахунок.
Нехай діти відстежують витрати. Заохочуйте дітей вести витрати і доходи. В кінці кожного тижня пояснюйте їм, наскільки швидше вони могли б досягти своєї мети, якби не робили тих чи інших витрат.
Пропонуйте заохочення. Якщо у вас виникають проблеми з мотивацією своїх дітей економити, ви можете їм допомогти. Наприклад, пообіцяти подвоювати суму, яку вони відкладають, або подарувати бонусні гроші, якщо їм вдасться протягом тижня/місяця відкласти певну суму.
Залиште місце для помилок. Дозволяйте дітям вчитися на своїх помилках. Не варто завжди втручатися і рятувати їх від вартісних помилок. Цілком можливо, що ці помилки їх навчать і в майбутньому принесуть цим більше користі.
Будьте кредитором. Якщо дитина довго збирає на планшет і залишається ще кілька місяців, ви можете позичити їй гроші під відсотки. Цей цінний урок навчить дітей, що заощадження вимагають терпіння, а швидкі гроші коштують дорожче.
Говоріть про гроші. Дитина не навчиться поводитися з грошима і економити, якщо про це не говорити. Візьміть собі за звичку розповідати дитині про заощадження, кредити і інвестиції.
Подайте хороший приклад. Якщо ви самі не будете дотримуватися правил, яких навчаєте дітей, то вони їх не засвоять. Можна своїм прикладом накопичити на подорож, автомобіль або іншу покупку.
За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас