Міжбанк: чого чекати від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чого чекати від долара

Валюта
2384
Четвер на валютному ринку буде моментом істини щодо подальшого руху курсу на найближчі дні. Вже з понеділка долар на міжбанку поступово підбирався до позначки в 28 гривень і вчора досить спокійно її подолав, завершивши сесію котируваннями 27,945/27,96 гривень. Подальша мета при такому розвитку подій — 27,80 до кінця тижня. Але це відбудеться тільки в тому випадку, якщо наш «універсальний покупець» в особі Нацбанку не сплутає всі плани як покупців, так і продавців. А він це вміє…
Тепер докладніше.
Основними причинами просідання курсу стали:
1). Досить низький попит на валюту з боку представників реального сектору економіки на тлі її активної пропозиції експортерами і нерезидентами;
2). Невихід на ринок Нацбанку з викупом надлишку пропозиції, на що так сподівалася частина великих продавців. Після усвідомлення, що НБУ на міжбанк не вийде, ці продавці були змушені продавати валюту з поступовим зниженням своїх цінників.
Реагував на те, що відбувається, і готівковий ринок, де котирування купівлі долара впали до 27,90 гривень і нижче, а продажі майже досягли позначки в 28 гривень. Тобто готівковий ринок поки що теж «повірив» у зміцнення гривні.
Ключовим сигналами сьогодні для всього міжбанку будуть два моменти:
  • чи стане Нацбанк все-таки виходити на ринок з інтервенціями і купувати надлишок пропозиції, що підтримає долар на торгах, або вирішить дати йому і далі просідати. А якщо вийде — то з яким цінником;
  • наскільки довго в гру не вступатимуть ті клієнти, хто вичікував «дна» за курсом і тепер сформував такими діями відкладений попит на валюту. Щойно ці клієнти вирішать, що курс може знову почати зростати — вони вийдуть на торги з купівлею і самі таким чином підтримають долар на міжбанку і розгорнуть ринок у бік зростання котирувань.
За нашими даними, частина великих покупців вже вчора придивлялася до вечірніх котирувань з метою можливої купівлі. Якщо НБУ вийде з викупом долара, то його цінник буде головним орієнтиром для подібних потенційних покупців валюти, а сам вихід з інтервенцією послужить для них сигналом, що нижче курс вже не піде, і час купувати.
За прогнозами Finance.ua, сьогодні статистика торгів не перевищить $ 190 — 200 млн при укладенні до 570−600 угод, а сам валютний ринок залишиться заручником дій і курсових завдань великих клієнтів, а також рішення Нацбанку щодо виходу/невиходу на торги з інтервенцією.
Ми очікуємо виходу регулятора на міжбанк з інтервенцією, що частково підтримає курс долара на торгах.
Котирування міжбанку, за нашими розрахунками, 4 лютого будуть в межах: долар — коридор 27,90 — 28,10 грн, євро — коридор 33,35 — 33,70 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 27,80 — 28,15 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній 12−20 коп, а в касах банків — 15−23 коп.
  • Євро: у банках коридор 33,15 — 33,80 грн при спреді до 25−30 коп, а в обмінках фінкомпаній — в межах коридору 33,40 — 33,75 грн при спреді в 18−25 коп.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 27,94/ 27,96
Євро — 33,60 / 33,62
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас