Місія МВФ продовжила роботу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місія МВФ продовжила роботу в Україні

Казна та Політика
207
Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що роботу місії МВФ в Україні продовжено на 7−10 днів, за його словами, надходження коштів від Фонду — «питання більше технічне».
Про це він сказав в ефірі телеканалу «Україна 24».
«Для нас принципово залишатися в програмі МВФ. Ми зараз в активній стадії перемовин. У нас продовжена місія на 7−10 днів. Є сподівання, що за цей час ми фіналізуємо меморандум і чітко зрозуміємо, які ми на себе можемо взяти зобов’язання. З приводу надходження коштів, я вважаю, це більше питання технічне. Звичайно, нам би хотілось їх отримати ще в минулому році. Головним для нас залишається, що ми поступово виконуємо взяті на себе зобов’язання і робимо ті кроки, щоб бути надійним партнером», — заявив Марченко.
На питання, чи пауза у запуску ринку газу є причиною продовження перемовин та затримки з траншем, він відповів:
«Запуск ринку газу — це одне з наших зобов’язань, яке ми на себе брали. Тому через ці зміни з граничною ціною, звісно, виникають питання у наших партнерів. Вони ставлять питання: «Запропонуйте чітку модель, як ви бачите, щоб такі ситуації не повторились у майбутньому».
При цьому вони розуміють, що прийняте нами рішення досить нагальне з точки зору захисту громадян. Це в процесі обговорення, йдуть активні консультації".
«Ми поки не бачимо критичних застережень, які б нам не дозволяли продовжити програму співпраці», — сказав Марченко.
«Ситуація досить стабільна. Так, нам треба продовжити співпрацю з МВФ. Те, що говорить JP Morgan щодо вартості активів, — з точки зору приватизації це може бути проблема (12 мільярдів гривень доходу від приватизації закладено в бюджет). Це критично — ні, не критично. Програма є, не важливо, коли прийдуть гроші», — додав радник президента з питань економіки Олег Устенко, коментуючи прогноз JP Morgan щодо траншу МВФ Україні.
Нагадаємо, місія МВФ із 21 грудня 2020 року працювала в Україні у форматі онлайн-зв’язку через COVID-19. Але потім зробила перерву на свята. Після свят, а саме з 11 січня місія МВФ поновила свою роботу в Україні. У четвер, 28 січня, у Представництві МВФ в Україні зазначили, що місія продовжує працювати з представниками української влади в дистанційному форматі.
Місія проводить обговорення з владою України останніх економічних подій, а також заходів і реформ, необхідних для завершення першого перегляду програми Stand-By.
Рада директорів МВФ 9 червня 2020 року затвердила нову програму Stand-By для України, розраховану на 18 місяців із загальним фінансуванням 5 млрд доларів США. Україна 12 червня отримала перший транш у розмірі 2,1 млрд доларів.

Довідка Finance.ua:

  • JP Morgan зберігає нейтралітет щодо українських активів через невизначеність питання продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.
  • НБУ оцінює шанси перегляду програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом як високі, але не дає більш докладних коментарів у зв’язку з тим, що зараз триває робота місії Фонду.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас