Трудові мігранти отримають до 150 тис. грн на бізнес в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трудові мігранти отримають до 150 тис. грн на бізнес в Україні

Казна та Політика
1737
Кабінет Міністрів ухвалив законопроєкт щодо надання грошової допомоги трудовим мігрантам на відкриття власного бізнесу в Україні.
Відповідний проєкт постанови схвалений на сьогоднішньому засіданні уряду.
«Сьогодні у нас на порядку денному законопроєкт, яким пропонується надати грант на підтримку трудових мігрантів, які повернулися в Україну і хочуть відкрити тут власну справу. Ми пропонуємо, щоб людина могла взяти до 150 тис. грн на відкриття своєї справи», – зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
Хто має право на отримання одноразової допомоги:
  • трудовий мігрант за умови інвестування коштів, отриманих від оплачуваної діяльності за кордоном, в започаткування/розвиток власної підприємницької діяльності в Україні.
Розмір інвестиції повинен бути пропорційним або перевищувати розмір допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів.
Допомога надається після підтвердження отримання коштів від оплачуваної діяльності за кордоном. Передбачається, що граничний розмір допомоги для економічної реінтеграції для трудових мігрантів не перевищуватиме 150 тис. грн.
Законопроєктом також передбачається, що фінансування програми для економічної реінтеграції трудових мігрантів залежить від їх страхового стажу. Так, громадяни України, які мають страховий стаж понад 10 років зможуть отримати одноразову допомогу на безповоротній основі за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Водночас громадяни, які мають менший страховий стаж, зможуть отримати допомогу у формі безвідсоткової державної позики та мають повернути кошти протягом наступних 5 років.
Згідно пояснювальній записці, в Україну повернулася значна кількість українців, які працювали за кордоном. За експертними оцінками їх чисельність становить понад 400 тис. громадян. Лише 10% з них повернулися на робочі місця за кордоном, а в Україні залишилося 360 тисяч.
Запровадження відповідної допомоги стане одним із ефективних стимулів для повернення з-за кордону трудових мігрантів та інвестування коштів, отриманих ними від оплачуваної діяльності в державі перебування.

Довідка Finance.ua:

  • Найбільше грошей у 2020 році переказали з Польщі (як і в 2019 році) – 2,46 млрд дол. На другому місці за кількістю переказів США – 870 млн дол., на третьому – Російська Федерація, звідки надійшло 764 млн дол.
  • Раніше в ДПС повідомляли, чи потрібно оподатковувати перекази від заробітчан. За словами голови Державної податкової служби України Олексія Любченка, всі доходи українських громадян повинні оподатковуватися, але якщо українці працюють в іншій країні і платять податки там, в Україні вони їх платити не повинні.
  • Раніше голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко запропонував брати на військову службу трудових мігрантів, що повернулися в Україну.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас