Скільки українців отримують пенсію готівкою: дані "Укрпошти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки українців отримують пенсію готівкою: дані "Укрпошти"

Казна та Політика
3030
В Україні щонайменше 3,6 млн пенсіонерів отримують пенсії готівкою через відділення «Укрпошти» або листонош.
Про це в інтерв’ю «Еспресо» розповів генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.
Велика частина пенсіонерів не може отримувати пенсійні виплати на картку, тому що відділення банків є в 5% населених пунктів країни, банкомати — в 30%, до того ж частка магазинів, оснащених терміналами для розрахунку карткою, залишає бажати кращого.
«Банківські картки не працюють, коли немає інтернету або POS-терміналу. Уявіть, бабуся отримала пенсію на картку в селі, де живе 2 тис. осіб, в якому банків взагалі немає. Найближчий банкомат десь у райцентрі. Щоб зняти гроші, потрібно витратити десь 100 грн на маршрутку, якщо вона взагалі їздить», — пояснив Смілянський.
Також він зазначив, що близько 40% українців взагалі не мають банківського рахунку — щоправда, цю проблему можна вирішити, надавши «Укрпошті» право надавати банківські послуги. Відповідний законопроєкт був ухвалений Верховною Радою в першому читанні 19 травня 2020 року, незважаючи на те, що в Національному банку України активно виступали проти цього.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на 1 січня 2021 року в Україні 11,1 мільйона пенсіонерів, середня пенсія яких становить 3507,51 грн.
  • У 2021 році в Україні відбудеться індексація пенсій, а також передбачені додаткові виплати для пенсіонерів, старших за 75 років.
  • Цього року підвищення відбудеться в кілька етапів. Вже з 1 січня 2021 року зросли пенсії, «прив’язані» до мінімальної зарплати. З 1 квітня перерахують пенсію пенсіонерам, які працюють, зробивши поправку на трудовий стаж. З 1 липня у зв’язку із зростанням мінімальних зарплат знову підвищаться пенсії тих, у кого стаж 30 або 35 років (у жінок і чоловіків відповідно). Їхня мінімальна пенсія складе вже 2600 грн (після зростання мінімальних зарплат до 6500 грн). Також з 1 липня стануть отримувати надбавки пенсіонери 75−79 років — 400 грн за умови, що їхні пенсії не перевищують середньої зарплати.
За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас