Де зростуть ціни на житло (думка експерта) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де зростуть ціни на житло (думка експерта)

Нерухомість
3192
Експерти відзначили, що в поточному році варто очікувати більш значного зростання цін на житло.
«Однозначно вартість квадратного метра на первинному ринку буде зростати, відсотків на 20 за рік», — припустив аналітик SV Development Сергій Костецький.
Ключові ринкові фактори — кількість угод на первинному ринку в 2021 році буде скорочуватися. У забудовників не буде фінансування проєктів належною мірою. Крім цього, собівартість будівництва, в тому числі через підвищення цін на газ, збільшиться.
«Тому 5% від „Київміськбуду“ — це тільки початок», — упевнений експерт. Він зазначив, що в попередні роки ціни на «первинці» теж зростали, «і з цим, на жаль, нічого не поробиш».
Перш за все будуть зростати ціни в сегменті економ-житла, тому що там «найменший запас міцності». У категорії бізнес- та елітного житла маржа побільше, тому можна припустити збільшення вартості в межах 10%.
З приводу подальшого розвитку ринку Сергій Костецький розповів про два можливі сценарії:
Песимістичний – якщо ще будуть локдауни, і якщо уряд не розбереться зі збанкрутілою «Аркадою», то українці ще більше розчаруються в первинному ринку нерухомості.
Вже, констатував він, близько 30% покупців, які раніше цікавилися інвестиціями в «первинку», перейшли на вторинний ринок. І ця тенденція буде тільки посилюватися.
Це призведе до того, що фінансування вже розпочатих проєктів буде мінімальним. Забудовники будуть змушені або знизити темпи будівництва, або взагалі заморозити об’єкти.
«Це може призвести до банкрутств», — підкреслив він.
Оптимістичний прогноз – якщо не буде жорстких локдаунів, і «все буде плюс-мінус стабільно». Наприклад, держава допоможе з добудовою об’єктів «Аркади» і «Укрбуду».
«Люди понесуть гроші на „первинку“, тому що це єдиний ринок, на якому можна трохи заробити», — спрогнозував Сергій Костецький.
За його словами, в 2021 році очікується на 30% зниження введення в експлуатацію нових квадратних метрів. І перш за все це позначиться на сегменті економ-житла.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас