Нацбанк відновить щорічне стрес-тестування банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк відновить щорічне стрес-тестування банків

Казна та Політика
396
У 2021 році Національний банк України відновить щорічне стрес-тестування банків і визначиться з термінами відновлення буфера капіталу.
Про це йдеться в звіті про фінансову стабільність за грудень 2020 року.
«У 2021 року НБУ відновить практику щорічного регулярного стрес-тестування», – зазначено в звіті.
Його метою буде визначення стійкості банків до можливих майбутніх несприятливих змін макроекономічних умов, зокрема – більш довгої тривалості коронакризи. Тестування буде передувати оцінці якості активів з підвищеною увагою до реструктуризованого кредитного портфеля банків.
Крім того, в першому півріччі 2021 року Нацбанк прийме рішення про графік формування банками буферів капіталу з урахуванням стану банківської системи і макроекономічної ситуації. Раніше регулятор анонсував таке рішення в першому кварталі 2021 року.
«Буфери консервації капіталу і системної важливості були деактивовані на початку кризи, щоб банки могли поглинати збитки капіталом і не сповільнювати кредитування», – йдеться в звіті.
В НБУ наголосили, що рішення про терміни відновлення буферів буде прийнято тільки в 2021 році, з огляду на стан економіки після кризи, і передбачає тривалий період їх побудови.
«Тому зараз банки мають можливість гнучко використовувати сформований до кризи ресурс власного капіталу», – зазначено в документі.
Також наголошується, що багато банків «Взяли зважене рішення» відкласти виплату дивідендів за 2019 року.
«Розподіл дивідендів великих іноземних банків відбулося тільки восени і тільки після того, як банки змогли переконатися, що розподіл капіталу не послабить їх фінансову стійкість», – додали в НБУ.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас