Таксистам пропонують податкові пільги за легалізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таксистам пропонують податкові пільги за легалізацію

Казна та Політика
1139
Таксомоторні компанії в Україні хочуть пересадити на патенти. За легалізацію учасників ринку обіцяють звільнити від податків, зокрема, таксистам дозволять не звітувати про доходи, і їм не потрібно буде оформляти ФОП для роботи.
Така пропозиція міститься в опублікованому Мінінфраструктури законопроекті.
Документ спрямований на легалізацію підприємців, що працюють через онлайн-сервіси, в тому числі Uber, Уклон і Bolt.
“У зв’язку з тотальною тінізацією ринку, ліцензування, як основний регулюючий інструмент, не досягає поставлених цілей державного регулювання”, – зазначають автори законопроекту, прогнозуючи його результатом обілення сфери таксі.
Сьогодні тільки 2% перевізників в Україні працюють “в білу”, маючи ліцензії на перевезення, оформивши як ФОП або юрособа, послалися на оцінки офісу ефективного регулювання BRDO в Мінтрансі. З потенційних 40 млрд грн держбюджет отримує щороку лише 1 млрд.
Згідно з висунутою пропозицією, за отримання патенту перевізник повинен буде віддати одну мінімальну зарплату (в 2021 – 6 тис. грн.), за що отримає право надавати послуги рівно рік, звільняючись від обов’язку декларувати доходи та сплачувати з них податки.
Патент можна придбати і на місяць, але обійдеться він на 5% дорожче, ніж за той же 1 місяць в річному “пакеті”. Водію електрокара будь-який з видів патенту обійдеться вполовину дешевше.
Перевізнику дозволять не звітувати про доходи тільки в тому випадку, якщо за рік він заробить не більше 720 тис. грн (60 тис. грн (10 мінзарплати), помножених на кожен місяць в році, коли діє патент).
Чиновники сподіваються, що на патентну систему перейде 10% ринку протягом 5 років після її впровадження, що в підсумку на 800 млн грн збільшить розмір надходжень до бюджетів усіх рівнів.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас