"Податок на Facebook": до Ради внесли проект про 20% ПДВ на онлайн-послуги зарубіжних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Податок на Facebook": до Ради внесли проект про 20% ПДВ на онлайн-послуги зарубіжних компаній

Фондовий ринок
2572
До Верховної Ради 2 жовтня 2020 року внесли законопроект №4184, який вводить ПДВ (20%-вий податок) для цифрових послуг зарубіжних компаній. Він торкнеться більшості іноземних сервісів, якими користуються українці. Це Facebook, Netflix, Steam, сервіси Apple і Amazon та ін.
Що нового пропонує законопроект?
Документ доповнює Податковий кодекс ще однією статтею 208 – про оподаткування електронних послуг. Згідно з текстом цієї статті:
  • Електронні послуги, які компанії-нерезиденти поставляють фізособам на території України, обкладаються ПДВ (20%).
  • Компанія-нерезидент – це компанія, яка не має в країні постійного представництва. Для того, щоб надавати послуги українцям, вона повинна зареєструватися в українській податковій як платник ПДВ. Ця умова працює, якщо за попередній рік компанія поставила фізособам в Україні послуг на еквівалент 1 млн грн. Якщо сума менша, можна зареєструватися платником ПДВ добровільно. Це все відбувається через електронний сервіс «ПДВ для осіб-нерезидентів».
  • Якщо послуги надаються в Україні через посередника, то для цього проекту він і є постачальником. Якщо посередник – теж нерезидент, він підпадає під дію цієї статті.
  • Водночас, із кодексу вилучають норму про «податок на іноземну рекламу», тобто, як пояснює заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, українські юрособи та ФОПи не повинні будуть платити 20% податку при купівлі електронних послуг у іноземних компаній.
Автори проекту в пояснювальній записці наводять приклад країн ЄС і Росії. В останній з 1 січня 2017 року працює ПДВ для таких послуг. Відтоді платниками ПДВ в РФ зареєструвалися Apple, Google, Microsoft, Netflix, Bloomberg, Alibaba, Booking.com, зазначають автори проекту.

Довідка Finance.ua:

  • Аналогічний законопроект вже вносили до парламенту в травні цього року, але він поки що не потрапив до сесійної зали. Багато експертів тоді зійшлися на думці, що це означатиме подорожчання послуг для користувачів на 20%.
За матеріалами:
ain.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас