Міжнародні резерви України у вересні скоротилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародні резерви України у вересні скоротилися

Казна та Політика
534
Міжнародні резерви України у вересні скоротилися і становили 26,5 млрд дол. США.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
“Станом на 1 жовтня 2020 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 26 525,7 млн дол. США (в еквіваленті). У вересні вони зменшилися на 8,7% з огляду на проходження періоду пікових боргових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави”, – повідомили у НБУ.
Загалом динаміку резервів упродовж вересня визначали такі чинники:
  • по-перше, операції уряду з управління державним боргом. Загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті становив 2 664,8 млн дол. США (в еквіваленті). Зокрема, 2 211,7 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення єврооблігацій (ОЗДП), 417,4 млн дол. США – на виконання зобов’язань перед МВФ, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Водночас валютні надходження на користь уряду становили 445,0 млн дол. США (в еквіваленті), зокрема 111,9 млн дол. США – від розміщення ОВДП.
  • по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Загалом у вересні попит на валюту перевищував пропозицію унаслідок пожвавлення ділової активності, зокрема активізації імпортерів та компаній, що купували валюту для виплат за зовнішніми боргами. Для згладжування коливань у бік знецінення Національний банк виходив на ринок з інтервенціями з продажу валюти, які за підсумками місяця становили 231,5 млн дол. США. В окремі дні, коли на ринку спостерігалася надлишкова пропозиція валюти, Національний банк поповнював резерви і в межах таких інтервенцій придбав 34,0 млн дол. США;
  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість зменшилася на 105,7 млн дол. США (в еквіваленті).
“Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку”, – вказали у НБУ.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас