У НБУ очікують зниження ставок за депозитами до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ очікують зниження ставок за депозитами до кінця року

Кредит&Депозит
838
Заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб очікує зниження ставок за депозитами до кінця поточного року на 100 базисних пунктів (б.п.).
Про це він повідомив в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.
“Щодо депозитів, можливо, є невеликий потенціал для зниження. Вони ще до кінця не відіграли зниження облікової ставки до 6%. В цілому по системі, думаю, є потенціал ще в 100 базисних пунктів (б.п.)”, – сказав він.
Сологуб додав, що для річного гривневого депозиту діапазон розкиду ставки варіюється від 5% в маленьких банках до 11% в іноземних.
За його словами, у кредитних ставок теж є потенціал для зниження, однак головним стримуючим фактором для цього є cost of risk (плата за ризик).
“Механізм трансмісії – це те, що люди недооцінюють. В Україні ніколи таких ставок, як зараз, не було. За депозитами – точно, за кредитами у національній валюті теж”, – додав Сологуб.
За його оцінками, середня ставка за кредитами юросіб вже нижче 10%, а ставка за кредитами середньому бізнесу – 14-15%. “Вона не маленька, але ж було 20%, і сказати, що у нас бізнес колись кредитувався менше, ніж під 15% в гривні, не можна”, – уточнив Сологуб.
Він також зазначив, що максимальні процентні ставки за депозитами для бізнесу – близько 5%, а в цілому вартість фондування в банківській системі зараз істотно нижче 10%.

Довідка Finance.ua:

  • На тлі зниження девальваційних очікувань і низької інфляції банки ще мають запас для зниження гривневих ставок за строковими депозитами.
  • У серпні 2020 року середні процентні ставки банків за новими депозитами в гривні для населення склали 9,4% річних, це на 0,3 п. п. нижче, ніж у липні (9,7%).
Ви можете отримувати більше з вашого депозиту. Finance.ua домовився з банками, щоб ви могли отримати «Бонус до депозиту».

Отримати бонус до депозиту

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас