Відпустка для догляду за дитиною: що зарахується до страхового стажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпустка для догляду за дитиною: що зарахується до страхового стажу

Казна та Політика
7572
Радник міністра соцполітики Микола Шамбір розповів в ефірі телеканалу “Україна 24”, як розраховується страховий стаж для жінок, які були у відпустці для догляду за дитиною, та для деяких інших категорій населення.
“Догляд за дитиною до трьох років включається до страхового стажу, і за цей період здійснюється сплата внесків з держбюджету”, – сказав він.
За його словами, догляд за дитиною з інвалідністю також входить до страхового стажу.

Як перевірити свій страховий стаж

“Що стосується безпосередньо декретної відпустки, це догляд за дітьми допологовий та післяпологовий, і за цей період теж робляться відрахування роботодавцем, тому цей період також входить до страхового стажу”, — сказав він.
Нагадаємо, українці, яким не вистачить стажу для виходу на пенсію в 60 років, можуть його докупити. І чим раніше це зробити, тим менше доведеться заплатити.

Довідка Finance.ua:

  • Українці, у яких через неправильно оформлені трудові книжки виникають проблеми з Пенсійним фондом, мають можливість підтвердити свій страховий стаж через суд.
  • Надбавку до пенсії можна отримати за понаднормовий стаж. Якщо громадянин при виході на пенсію має понаднормовий стаж, він може отримати надбавку до пенсії. Про це сказано в статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
  • В Україні на розмір пенсії більше впливає заробітна плата пенсіонера, а не 40-річний стаж.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас