Купити пенсійний стаж: в ПФ назвали суми і умови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купити пенсійний стаж: в ПФ назвали суми і умови

Казна та Політика
60112
Українці, яким не вистачить стажу для виходу на пенсію в 60 років, можуть його докупити. І чим раніше це зробити, тим менше доведеться заплатити.
Про це OBOZREVATEL розповіли на гарячій лінії Пенсійного фонду України.
Як пояснили фахівці ПФУ, є два способи отримати додатково стаж.
Перший спосіб: якщо ви ще не досягли пенсійного віку, але офіційно не працюєте і розумієте, що стажу вам не вистачить.
“У такому випадку в податковій службі за місцем реєстрації можна укласти добровільну угоду про сплату єдиного соціального внеску з мінімальної зарплати. Наразі це 1039 грн на місяць. Розмір мінімальної пенсії при цьому становить 1712 грн. Тобто ви зараз заплатите тисячу, а потім отримаєте 1,7 тисячі”, – розповіли в ПФУ.
Особливість такого способу полягає в тому, що стаж купується по одному місяцю. Аналогічно тому, як ви би працювали і самі платили єдиний соціальний внесок. Тобто якщо для пенсії залишився рік і вам не вистачає двох років, такий спосіб вам не підійде – все одно доведеться використовувати другий метод.
Другий спосіб – якщо вам вже виповнилося 60 років і потрібно купити відразу кілька років стажу. У такому випадку розмір ЄСВ сплачується в подвійному розмірі. Наприклад, 2078 грн на місяць або 24,9 тис. за рік.

Як перевірити свій страховий стаж 🔎

“Сума сплаченого єдиного внеску не може бути меншою, ніж дві мінімальні. При цьому, громадяни самостійно визначають період, за який можуть укласти договір про добровільну участь. Якщо ви 8 років тому не працювали два роки, можете доплатити за ті роки”, – розповідають в ПФУ.
26 червня Пенсійний фонд України розробив і впровадив нову сервісну послугу – автоматичне призначення пенсії.
Для цього необхідно: заповнити анкету-заяву; додати скановані копії документів; за допомогою КЕП підписати анкету-заяву і відправити її до територіального органу Пенсійного фонду.

Довідка Finance.ua:

  • У Мінсоцполітики працюють над новими параметрами пенсійної системи, в результаті чого частина українців зможе виходити на заслужений відпочинок раніше.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас