В Україні втричі підвищать платіжки за газ, але не для всіх: кому доведеться переплатити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні втричі підвищать платіжки за газ, але не для всіх: кому доведеться переплатити

Енергетика
77132
В Україні ті сім’ї, які відмовляться від встановлення газового лічильника, змушені будуть платити за блакитне паливо втричі більше.
Так, наприклад, якщо зараз сім’я з трьох осіб, яка користується тільки газовою плитою, повинна платити за 9,8 куба (3,28 на людину), то за граничними нормативами доведеться сплатити вже 29,4 кубометра (9,8 куба на людини). Наприклад, за чинним тарифом сума в платіжці може зрости з 29,1 до 87,3 грн. Тобто в три рази.
Як розповів у коментарі OBOZREVATEL перший заступник голови комітету з енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко, в законі дійсно сказано, що з 1 січня 2021 газ тим, у кого немає лічильника, зовсім повинні відключити. Але по відчуттям парламентарія, замість цього всього лише продовжать стару норму. “У мене є відчуття, що дія закону, що дозволяє платити за газ не за лічильником, а виходячи з норми споживання, все ж в останній момент продовжать”, – сказав Кучеренко.
Більш того, як розповіли на гарячій лінії одного з облгазів, щоб перейти на новий норматив офіційно, потрібно підписати протокол про відмову від встановлення лічильника. Якщо просто не відкрити двері в свою квартиру, відмовою це вважатися не може.
До речі, проблеми можуть бути і з субсидією, яка покриває соціальні, а не граничні норми споживання. Тобто за різницю в такому випадку доведеться платити з власної кишені. У випадку з сім’єю з трьох осіб і з газовою плитою йдеться про 58,2 грн на місяць.
В облгазах розповіли, що зараз є надія, що Міненерго розробить проект змін до закону, проведе через засідання Кабміну і запропонує Раді внести правки до закону.
У протилежному випадку постачальники постануть перед вибором: або дотримуватися закону і обмежити поставки і втратити прибуток, або ж порушити закон і продовжити постачати газ українцям.
І це нововведення торкнеться величезної кількості сімей. Точної цифри немає (лічильники встановлюють щодня), але ще кілька місяців тому в Міністерстві енергетики публікували пропозиції змінити нормативи, де вказували, що лічильників на газ немає в 3,3 млн квартир.
“Відсутність лічильників природного газу в 3,3 млн квартир (домогосподарств) ставить в нерівні умови побутових споживачів, квартири (домогосподарства), які обладнані лічильниками газу, оскільки модель поведінки побутових споживачів, які не мають лічильників природного газу, істотно відрізняється”, – йдеться в документі.

Довідка Finance.ua:

  • У компанії “Нафтогаз” заявили, що запускають новий тариф – “Річний”. Клієнти газопостачальної компанії можуть купувати “блакитне паливо” за фіксованою річною ціною і використовувати його протягом 12 місяців.
  • Не платити за комунальні послуги стане невигідно, бо боржникам хочуть збільшити пеню. За три роки може набігти аж 50% від суми боргу.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас