Боржникам за комуналку пропонують збільшити штрафи - законопроєкт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боржникам за комуналку пропонують збільшити штрафи - законопроєкт

Особисті фінанси
7825
Не платити за комунальні послуги стане не вигідно, бо боржникам хочуть збільшити пеню. За три роки може набігти аж 50% від суми боргу.
Відповідний проєкт закону зареєстрований у Раді. За прогнозами експертів, нові норми можуть набути чинності вже восени. Про це розповідають у сюжеті Сніданку з 1+1.
Українців змусять вчасно платити комуналку. Наразі  борги за комунальні послуги сягають 64 мільярди гривень, повідомляє голова комітету ВРУ з питань соціальної політики Галина Третьякова. Підняти пеню планують у двадцять разів.
У Раді зареєстрували проект закону, яким планують підвищити штрафи за комунальні борги. Якщо ви рік не платитимете, то плюс 20% пені. Якщо понад два роки – 30%, а 50% – за три. “Заборгованість не можна перекладати на інших жителів”, – пояснює Галина Третьякова.
За словами, голови комітету ВР з питань соціальної політики, нові правила – це необхідність, аби комунальні підприємства мали ресурс надавати якісні послуги. Тому українців змусять платити, а ще можуть обмежити в правах.

Кращі картки для оплати комуналки 💳

“Цей законопроєкт передбачає, що вам можуть тимчасово заборонити виїзд за кордон, а також обмежити право керування автомобілем, доки повністю не розрахуєтесь за комунальні борги”, – каже адвокат Лаврентій Царук.
За новим законопроєктом, вибивати борги буде сам постачальник і лише через виконавчу службу чи суд. Зараз постукати вам у двері можуть невідомі люди.
“Постачальник послуг, який уклав договір із власником житлового фонду, може сьогодні передати цю боргову схему колекторам”, – Третьякова.
Закон зобов’яже постачальників робити реструктуризацію боргів за воду, газ, опалення чи інші послуги. “У законопроєкті є хороший запобіжник для споживача – реструктуризація боргу. Постачальник послуг не матиме права відмовити. Цим треба буде користуватися, а інакше доведеться платити пеню за борги і вибивати їх з вас буде виконавча служба і суд””, – наголосив адвокат Лаврентій Царук.
На які частини розбивати борг і за який час його треба буде виплатити, споживач зможе домовитися з постачальником. Це законний спосіб уникнути пені.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас