За 10 років існування другого рівня пенсійної реформи пенсія могла б бути більшою в середньому на 17% - Третьякова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За 10 років існування другого рівня пенсійної реформи пенсія могла б бути більшою в середньому на 17% - Третьякова

Казна та Політика
1589
Постійне відкладання старту другого рівня пенсійної реформи спричинює значні негативні наслідки для добробуту населення України та країни в цілому. Так, за рахунок коштів, накопичених за останні 10 років від запровадження другого рівня пенсійної системи, можна було б збільшити розмір сьогоднішніх пенсійних виплат в середньому на 17%.
Про це заявила Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.
«За цей період також втрачена можливість інвестувати в українську економіку накопичених пенсійних коштів на суму, еквівалентну понад 7 мільярдів доларів. Ця сума є співставною з обсягом позик, наданих Україні Міжнародним валютним фондом за цей період», – сказала Галина Третьякова.
Загальна статистика:
  • станом на липень пенсію в Україні отримують 11,24 млн громадян;
  • місячна потреба коштів на фінансування цих пенсій складає 39 302,5 млн грн;
  • за даними ПФ, станом на 1 липня середній розмір пенсійної виплати – 3 393,54 грн;
  • у зв’язку із сталою тенденцією зростання кількості пенсіонерів до загального числа громадян України, навантаження на систему фінансування пенсійних виплат з року в рік зростатиме.
Як зазначається, у зв’язку з цим в Україні необхідно терміново впроваджувати накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Так, Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект закону України про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення (реєстр. № 2683) за результатами розгляду в першому читанні.
Що дасть нова модель пенсійних накопичень:
  • обов’язкова сплата внесків роботодавцями та добровільна сплата працівниками дозволить якісно відпрацювати технології другого рівня пенсійної системи та сприятиме розбудові його інфраструктури.

Довідка Finance.ua:

  • Проект закону “Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення” був зареєстрований в парламенті ще взимку. Він передбачає, що робити обов’язкові відрахування на пенсійні рахунки повинні будуть і працівники, і роботодавці.
  • Як повідомляла міністр соціальної політики Марина Лазебна, обов’язкова накопичувальна пенсійна система у 2021 році навряд чи запуститься.
  • Мінсоцполітики представило варіант накопичувальних пенсій. Законопроект передбачає три професійні пенсійні програми.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас