Накопичувальна пенсійна система у 2021 році навряд чи запуститься - міністр соцполітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Накопичувальна пенсійна система у 2021 році навряд чи запуститься - міністр соцполітики

Особисті фінанси
580
Обов’язкова накопичувальна пенсійна система у 2021 році навряд чи запуститься. Таку думку у своєму інтерв’ю Mind висловила міністр соціальної політики Марина Лазебна.
«У Раді давно обговорюють законопроєкт №2683 (про накопичувальну систему, що набирає чинності з 2021 року). Там є дворічний період підготовки до створення інституції. Але я не вірю у підготовчі періоди: за цей час все може змінитися», – сказала Лазебна.
Лазебна вважає, що питання не в тому, аби створити лише обов’язкову накопичувальну систему. Мова про баланс двох систем, що знівелює ризики. Накопичувальна система незалежна від демографії, але піддається фінансовим ризикам, солідарна – навпаки, тому найстійкіші у світі пенсійні системи, які мають обидві ці складові.

Як накопичити собі на пенсію 👛

«Ми пропонуємо зробити light-варіант: почати роботу раніше, ніж у 2023 році, з невеликих внесків – 2% працівник на власний рахунок, 2% роботодавець на рахунок працівника. Не створювати нові монопольні інституції, а зробити на тих, що вже діють. Посилити регулювання цього ринку, захист і контроль активів. Накопичувальна система має бути прозора та надійна», – зазначила міністерка.

Довідка Finance.ua:

  • Законопроєкт про другий рівень пенсійної системи вже зареєстрований у Верховній Раді, а про третій – буде поданий до кінця року.
  • Заступниця міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Тетяна Сальнікова розповіла про три рівні пенсійної системи.
  • Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова розповіла, що стримує запуск накопичувальної пенсійної системи.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас