Третьякова розповіла, що стримує запуск накопичувальної пенсійної системи (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третьякова розповіла, що стримує запуск накопичувальної пенсійної системи (відео)

Казна та Політика
949
Уряд збирається запустити накопичувальну пенсійну систему в 2023 році, тому що Пенсійне казначейство, яке передбачено в законі, ще не існує як структура.
Про це в інтерв’ю для Finance.ua заявила Галина Третьякова, голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики.
“Справа не тільки в програмному забезпеченні і “залізі”, яке там буде стояти, але і в людях. Вони повинні вишикуватися в певні процеси, які б зберігали гроші українських громадян”, – розповіла вона.
За словами Третьякової, ця структура повинна бути створена до 2023 року, але є можливість запустити накопичувальну систему пенсій раніше, якщо створити її на базі Нацбанку або Держказначейства України.
“На сьогодні політичної волі НБУ для того, щоб включитися в пенсійну систему другого рівня, я не побачила. Може, це стане можливим після втручання президента. А Держказначейство не проти, але для їх підключення потрібна політична воля Міністерства фінансів або прем’єра України”, – припустила Третьякова.

Як накопичити собі на пенсію 👛

Навіть якщо структуру створять, другим питанням залишається формула розрахунку пенсій, на яку погодяться роботодавці. Роботодавець повинен знайти додаткові 2-5% до єдиного соціального внеску, а на це згодні не всі. За її словами, прем’єр-міністр України взяв на себе турботу знайти можливість знизити єдиний соціальний внесок.
“Якщо роботодавець не допоможе людині накопичити на пенсію, і вони не будуть дружно працювати, то досягти пенсійного забезпечення в 40-60% від зарплати – нереально”, – розповіла Третьякова.

Довідка Finance.ua:

  • Проект закону “Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення” був зареєстрований в парламенті ще взимку. Він передбачає, що робити обов’язкові відрахування на пенсійні рахунки повинні будуть і працівники, і роботодавці.
  • Мінсоцполітики представило варіант накопичувальних пенсій. Законопроект передбачає три професійні пенсійні програми.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас