НБУ: комерційна нерухомість зазнала найбільшого удару від пандемії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: комерційна нерухомість зазнала найбільшого удару від пандемії

Казна та Політика
2311
Ринок комерційної нерухомості України зазнав найбільшого удару від пандемії, його відновлення відбуватиметься повільно, констатується у звіті про фінансову стабільність Національного банку України (НБУ).
“Ринок комерційної нерухомості зазнав найбільшого удару від пандемії, оскільки він проциклічний і інертний, відновлення відбуватиметься повільно”, – зазначено в оприлюдненому в середу звіті.
Згідно з документом, за січень-березень 2020 року не відбулося жодної вторинної інвестиції в комерційну нерухомість України, ринок перебуває у вичікувальній позиції. Однак, за прогнозами учасників ринку, інвестиційна активність повинна пожвавитися найближчим часом за рахунок деякого зниження цін на нерухомість.
За даними НБУ, в січні-червні 2020 року девелопери залишалися активними: ринок поповнився на 5,5% нових площ. Зараз у фазі активного будівництва перебуває ще майже половина існуючих на ринку торгових площ.
“Однак їх відкриття, за очікуваннями експертів, буде відстрочено. А ось старт нових проектів взагалі відкладається”, – констатували в Нацбанку.
Багато ТРЦ після відкриття залишаються лояльними в плані коригування орендних ставок, відзначили в НБУ. Так, за даними UTG, на початок червня вартість оренди вже була на 13% нижче від торішньої.
Вакантність на ринку офісної нерухомості на початок червня зросла в 2,4 разу в порівнянні з попереднім роком: нові угоди не укладаються, орендарі частково переходять на дистанційну роботу і скорочують площі орендованих ними приміщень.
“Якщо до кризи попит протягом декількох років перевищував пропозицію, то зараз умови на ринку диктують орендарі. Власники площ стимулюють попит за допомогою знижок, які для нових угод зараз складають близько п’ятої частини від докризової ставки”, – наголошується в огляді.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас