Криза поглиблюється: НБУ назвав п'ять причин падіння української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза поглиблюється: НБУ назвав п'ять причин падіння української економіки

Казна та Політика
2315
Головними причинами зниження українського валового внутрішнього продукту (ВВП) в першому кварталі 2020 року стали наслідки карантину, різке зниження інвестицій, низьке споживання, погана динаміка витрат у держсекторі та скорочення експорту.
Про це повідомив Національний банк України (НБУ).
“Українська економіка впала на 1,3%. Основні причини – негативний вплив карантину на сферу послуг, стрімке падіння інвестицій, менші витрати в державному секторі, повільне зростання приватного споживання та експорту. Інвестиції впали до рівня кризи 2014-2015 років. Валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 21,4%. При цьому до початку коронакризи український бізнес мав позитивні очікування щодо інвестицій”, – йдеться в повідомленні.
В НБУ підкреслюють: вперше з 2016 року великі і середні підприємства сформували чистий збиток. Так, частка збиткових підприємств зросла в першому кварталі-2020 до 41% порівняно з 27% в першому кварталі 2019 року.
“Це і стало однією з головних причин падіння інвестицій. Тому 65% капітальних інвестицій фінансуються за рахунок власних коштів бізнесу”, – пояснили фахівці Нацбанку.
А ось витрати домогосподарств зростали, незважаючи на коронакризу. Щоправда, це зростання сповільнилося до 8,1%. НБУ називає такі причини: повільніше зростали доходи, погіршилися споживчі настрої і змінилася поведінка українців через карантин.
“Громадяни менше коштів витрачали на товари не першої необхідності. Ще одна причина меншого споживання – заборона на роботу непродуктових магазинів і ринків. Зате зросла інтернет-торгівля”, – повідомили в НБУ.
Споживання державного сектору при цьому продовжувала зменшуватися – на 9,7% – через складну ситуацію з доходами. Погіршилися показники практично всіх галузей. Найбільший негативний вплив спостерігався в галузі транспорту і більшості секторів послуг.
В НБУ прогнозують, що в другому кварталі падіння ВВП поглибиться. Причина – дія карантину протягом всього кварталу.
“Економічна активність і зайнятість відновлювалися після пом’якшення карантину з середини травня. Однак дані свідчать, що падіння за підсумками року, ймовірно, буде глибшим, ніж очікувалося в попередньому прогнозі”, – вважають в Нацбанку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас