Законопроект про інвестиції готовий до другого читання: що зміниться на ринку капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законопроект про інвестиції готовий до другого читання: що зміниться на ринку капіталу

Казна та Політика
582
Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики 4 червня затвердив законопроект №2284 про ринки капіталу до другого читання. Норми документа передбачають низку нововведень взаємодії держави з інвесторами.
Про це написав голова комітету Данило Гетманцев в FACEBOOK.
Крім системних змін архітектури ринку, в проекті:
  • розширена можливість управління ризиками для товаровиробників. Товаровиробники зможуть укладати деривативні контракти, необхідні для того, щоб забезпечити собі прогнозовану ціну продажу зерна в наступному році, безпосередньо, не вдаючись до допомоги посередників;
  • на чолі будь-яких пропозицій з боку інвестиційної фірми повинні стояти інтереси клієнта. За цим буде суворо стежити державний регулятор. Для інвесторів з недостатнім досвідом потенційні фінансові інструменти буде підбирати фірма;
  • розширена типологія облігацій, вперше на рівні закону з’являється регулювання 10 видів деривативних контрактів;
  • почне функціонувати механізм, який дозволить домогтися того, що розрахунки за угодами, які будуть укладатися на біржах, відбудуться навіть якщо з’явиться судовий арешт активів контрагента, або по одній зі сторін почнеться процедура банкрутства;
  • нові інструменти захисту при інвестуванні в облігації і можливість призначити колективного представника власників цінних паперів – адміністратора випуску. Весь процес спільного прийняття рішень повністю проходить онлайн з метою прискорити процедуру голосування і запобігти фальсифікації.
За словами Гетманцева, також посилено існуючі елементи захисту інвестора. Крім цього, в планах комітету змінити повноваження профільного регулятора, щоб він зміг забезпечувати належний державний контроль.

Довідка Finance.ua:

  • 20 грудня 2019 року Верховна Рада України прийняла за основу проект закону № 2284 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів.
  • За словами Данила Гетманцева, законопроект передбачає внесення змін до законів про фондовий ринок і товарні ринки.
  • Також за словами Гетманцева, цей законопроект повинен змінити правила роботи фондового і товарного ринків. Будуть введені норми для якнайшвидшого запуску біржової торгівлі в Україні. Крім того, законопроект буде регулювати прозорість цінової інформації, надійність угод і механізми протидії шахрайству.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас