7 порад, як вибрати фрілансера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

7 порад, як вибрати фрілансера

Особисті фінанси
1831
Під час кризи багато компаній прагнуть урізати витрати, тому часто замість роботи з агентствами або найму нових співробітників відправляються шукати фахівців на фріланс. Стороннім виконавцям потрібно платити тільки за виконане завдання, обходяться вони без лікарняних і не потребують місця в офісі.
Фріланс-платформа Freelancehunt.com поділилася з Finance.ua порадами, як правильно вибрати виконавця для вашого проекту.
На фрілансі можна знайти оптимальне співвідношення вартості і якості роботи.
Критерії оцінки. Спершу потрібно встановити параметри оцінки майбутнього завдання. Визначитися для себе, в якому випадку проект буде вважатися вдалим, і передати вимоги виконавцю. Наприклад, заздалегідь повідомити, що унікальність тексту перевіряється конкретним сервісом, а у випадку з дизайнером – показати варіанти логотипів, які сподобалися.
Дедлайн з запасом. Окремо варто обговорити дедлайн, оскільки фрілансери можуть грішити зривом термінів. Краще вказати терміни з запасом, а якщо проект об’ємний, то поставити проміжні етапи для контролю роботи.
Техзавдання. Правильно і детально прописане завдання – запорука успішної роботи. 46% фрілансерів називають нечітке ТЗ головною причиною недоліків у проектах. Опишіть максимально конкретно сенс завдання, термін виконання та етапи роботи. Попросіть виконавця показувати начерки на кожному етапі, тоді ви зможете оперативно коригувати роботу. Краще витратити час на складання завдання спочатку і уникнути роз’яснень у подальшому.
Оцінюємо портфоліо. Як правило, виконавця обирають після вивчення його профілю. Зазвичай сервіси публікують інформацію, що показує ефективність фрілансера: рейтинг, відгуки тощо. Важливо звернути увагу і на готові проекти, тоді ви зрозумієте стиль роботи і складність завдань, які вже виконував кандидат.
Пробне завдання. Якщо у вашого проекту певна специфіка, можете дати пробне завдання. Воно має перегукуватися з майбутнім замовленням і не бути об’ємним. При цьому тестове завдання не означає безкоштовне. Крім того, можна опублікувати конкурс: ви визначаєте гонорар, оплачуєте комісію фріланс-платформі, а виконавці надсилають варіанти вже готових робіт. Серед них вибираєте вподобаний.
Розмір гонорару. Низька вартість може відлякати досвідчених виконавців, а якщо ви не знаєте ринкових ставок, є шанси переплатити. Якщо сумніваєтеся, не вказуйте бюджет. Нехай терміни і ціни напишуть самі фрілансери, а ви визначите прийнятний варіант.
Резервування оплати. Питання авансу дуже тонке. Зазвичай замовник оплачує половину вартості перед початком роботи безпосередньо виконавцю, але не завжди така схема додає впевненості. Надійніше укладати договори або резервувати кошти на фріланс-платформі до виконання замовлення.

Довідка Finance.ua:

  • Україна в ТОП-5 країн за темпами зростання фріланс-індустрії. У першому кварталі 2020 року обсяг онлайн-платежів, де працює платіжна платформа, по фріланс-індустрії збільшився на 54% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а кількість транзакцій зросла на 40%.
  • В Україні за перший квартал 2020 року сфера фрілансу показала зростання на 27% і в транзакціях, і в обсягах.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас