У НАЗК пояснили, чому Зеленський може не декларувати відпочинок в Омані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НАЗК пояснили, чому Зеленський може не декларувати відпочинок в Омані

Казна та Політика
747
Президент України Володимир Зеленський має право не декларувати витрати на візит до Омана, де його супроводжувала держохорона. Про це в інтерв’ю заявив голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.
Він уточнив, що НАЗК перевірило інформацію про президентську поїздку, але в ході перевірки шукало відповіді тільки на два питання – хто оплачував відпочинок і за чий рахунок був здійснений зворотний переліт.
“Тільки ці два питання. Щодо зворотного перельоту Офіс президента нам надав інформацію, що літак був наданий Оманом для держави Україна. Зауважте, це був не подарунок або послуга конкретній особі”, – сказав Новіков.
За проживання Зеленського в готелі заплатила дружина, що також не є подарунком.
“Відповідно до закону “Про запобігання корупції”, оплата спільно спожитих послуг дружиною не є подарунком. Це не є також фактом, який необхідно декларувати як істотні зміни майнового стану. Тобто, якби сам президент заплатив за проживання в готелі, він мав би це задекларувати”, – пояснив Новіков.
Як повідомлялося, Президент України літав в Оман на початку січня 2020 року разом зі своєю дружиною, а жили вони в шикарному 5-зірковому готелі. Там він провів зустріч з виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Оману Абдулсаламом аль-Муршиді.
Однак цей візит викликав багато суперечок в Україні. Так, наприклад, в МЗС заявляли, що організацією візиту Глави держави в Оман займалися дипломати через посольство в цій країні. Водночас ексголова Офісу президента Андрій Богдан (ще будучи на посаді) і прессекретар глави держави Юлія Мендель підтвердили, що візит був неофіційним.
Нагадаємо, кампанія декларування доходів, отриманих у 2019 році, стартувала в Україні з 1 січня 2020 року. Крайній термін подання декларацій був продовжений до 1 липня через введений в Україні карантин.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас