Українська енергетика на межі банкрутства через низькі ціни і ручне управління, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська енергетика на межі банкрутства через низькі ціни і ручне управління, - експерт

Енергетика
5829
Низькі ціни на електроенергію і ручне регулювання ринку поставили енергетику України на межу банкрутства. Про це написав старший науковий співробітник програми енергетичної безпеки та зміни клімату Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) у Вашингтоні Едвард Чоу для KyivPost.
“Поточні кризові умови низького попиту, низькі ціни і системні неплатежі ставлять систему електропостачання на межу банкрутства. Неприродні регуляторні рішення, в тому числі припинений дозвіл на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, тільки погіршили небезпечну ситуацію”, – написав Чоу.
Він також зазначив, що сьогодні ціни на електроенергію в Україні одні з найнижчих в Європі. Зокрема, європейські промислові споживачі в середньому платять за електроенергію в 1,5 рази більше, ніж в Україні, а європейські домогосподарства – в 4 рази більше, ніж українські. Що, на думку експерта, катастрофічно для української енергогалузі.
“Для сектора, який страждає від десятиліть недостатніх інвестицій, це є рецептом катастрофи. У кінцевому рахунку, це політичне рішення про те, чи будувати сучасну енергетичну систему, засновану на конкурентному ринку, прозорому регулюванні і ринковому ціноутворенні, або повертатися до адміністративного контролю, такого як зобов’язання по комунальних послугах і граничні ціни, з передбачуваним спотворенням ринку”, – написав Чоу.
Експерт вважає, що зараз український президент стоїть перед вибором: продовжувати реформування країни, зокрема енергоринку, або ж стати одним з перехідних лідерів.
“Президент Володимир Зеленський може стати ще одним перехідним лідером в довгому шляху України до ринкової економіки або ж він може стати трансформаційним лідером і поборником структурних реформ”, – написав Чоу.
Нагадаємо, раніше народний депутат України, перший заступник голови комітету з енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко заявив, що енергетична галузь наблизилася до колапсу, і необхідно терміново призначити професійного міністра енергетики з професійною командою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас