Кредитні канікули для бізнесу: в НБУ повідомили деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні канікули для бізнесу: в НБУ повідомили деталі

Казна та Політика
1871
НБУ має намір найближчими днями затвердити принципи кредитних канікул для бізнесу з метою підтримки підприємців в період карантину, введеного в рамках недопущення поширення в країні коронавірусу.
Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова в ефірі одного з телеканалів.
Сьогодні банки продовжують кредитувати бізнес, зокрема, агропромисловий.
“Ми підготували цілу низку кроків, які допоможуть мінімізувати податковий тиск на бізнес. Я говорю про пільговий режим обслуговування кредитів або так звані кредитні канікули… Нацбанк лише деталізує ці правила для банків, які стосуються населення, і поширює ці правила податкових канікул для бізнесу, який сьогодні повністю або частково припинив свою діяльність, втратив доходи”, – сказала Рожкова.
За її словами, на першому етапі банки повинні запропонувати бізнесу кредитні канікули на період карантину, а вже після його завершення спільно вирішити, як реструктуризувати накопичену за цей період заборгованість.
“Після того, як обмежувальні заходи будуть скасовані, бізнес разом з банками почне розглядати питання, як цю заборгованість, що накопичилася за період кредитних канікул, правильно реструктуризувати. Сьогодні або завтра ми ухвалимо це як рішення правління. Це будуть універсальні принципи, які будуть поширюватися на всі банківські установи”, – зазначила перший заступник голови НБУ.
Рожкова також підкреслила, що ці принципи носять рекомендаційний характер для банків, однак такими діями регулятор дає можливість зберегти клієнта, не втративши власний капітал.
За її словами, один з ухвалених Радою законів вже передбачає заборону банкам і фінансовим установам, які займаються кредитуванням, застосовувати штрафи і пені, а також підвищувати процентну ставку на період карантину.

Довідка Finance.ua:

  • 23 березня Президент України Володимир Зеленський доручив Національному банку, Міністерству фінансів та Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства підготувати до кінця поточного тижня програму кредитних канікул для бізнесу. 11 березня Кабінет Міністрів у зв’язку з поширенням коронавірусу ухвалив рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня.
  • Верховна Рада на позачерговому засіданні 17 березня ухвалила закон про пом’якшення низки вимог податкового законодавства з метою підтримати платників податків на час боротьби з поширенням в Україні коронавірусної інфекції.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас