Максим Пархоменко: коронавірус, нафтові війни, а у нас "перезавантаження" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: коронавірус, нафтові війни, а у нас "перезавантаження"

Казна та Політика
2448
Упродовж кількох останніх тижнів ціни на фінансових ринках стрімко падають. Причиною цьому – коронавірус. Дедалі ясніше стає багатьом інвесторам, що рецесія вже не на півдорозі, а реальний факт.
І проблема полягає не в самому вірусі, а в обмеженнях, які вона несе за собою. Відомо, що на Півночі Італії, в Німеччині та Франції потрібно буде вводити карантинні заходи і, можливо, зупиняти виробництва і відправляти у відпустку цілі сектори економіки.
Це означає, що темпи споживання і, як наслідок, темпи економіки будуть сповільнюватися. Пік епідемії буде досягнуто вже до кінця цього місяця.
На тлі цього падають і фондові індекси, інвестори пилососять ринок захисних активів, скуповуючи золото і облігації США і Німеччини і скорочують позиції в ризикових активах, до яких належать і українські папери. Фактично, в будь-якому випадку гривня опинилася б під тиском.
Єдине, що стримувало нас від стрімкого падіння – це грамотна і виважена політика нашого Мінфіну і НБУ. Україна залишалася останнім острівцем стабільності, з якого виходили інвестори.
Тепер же все змінилося – адже минулий політичний тиждень пройшов у вкрай турбулентному ключі. “Перезавантаження” всього уряду збурило інвесторів і призвело до зниження гривні до кінця тижня на понад 50 копійок до 25 гривень за долар. Падіння в кінці минулого тижня було невеликим антрактом перед тим, що нас чекає далі.
За фактом, коли в світі падають ринки, інвестори в паніці й коронавірус підступає до наших кордонів, парламент за ініціативою президента змінює команду уряду.
У ситуації, коли пожежа (криза) підступає до нашого дому, вирішують замінити команду пожежників, притім повною мірою не знайшовши для них заміни. Це здається абсурдно, але саме це сталося минулого тижня.
По суті, що президент, що частина парламенту розписуються у своїй некомпетентності і не усвідомленні світової ситуації.
Тепер з тих плюсів, які й залучали в Україну капітал нерезидентів: високі ставки, зниження ризиків через падіння державного боргу, зростання ВВП, дієвий уряд і цілісний парламент.
Ми отримуємо урядову кризу, відсутність домовленостей з МВФ і пікові виплати за державним боргом в цьому році і коронавірус, який активно поширюється по основних експортних ринках і біля наших кордонів.
  
Додатково до цього ми отримуємо нафтову війну між Росією і ОПЕК, що тягне за собою сировинні ринки. Так, поки багато хто ще відходить від вихідних, нафта вже падає на 30%, а фондові майданчики закриваються для торгівлі через падіння цін на акції більш ніж на 10%.
З урахуванням цього негативу перед нами стоять завдання не зростання, а збереження поточної ситуації. За фактом, екс-прем’єр зміг піти в украй потрібний момент і на вкрай позитивній ноті.
На майбутнє ясно, що потрібно буде переглядати дохідну частину бюджету і проводити балансування видатків. Розмови про велике будівництво Гончарука навряд чи зможемо повною мірою втілити в реальність, а зростання економіки навіть в 4% цьогоріч буде нездійсненним завданням.
У підсумку, амбіції президента щодо зростання економіки варто відкласти на другий план. За фактом новий уряд, який навіть не сформовано, зіткнеться з потоком негативу в Україні та за її межами.
Падіння гривні, зниження експорту, падіння митних відрахувань від імпорту нафтопродуктів, відсутність домовленостей з МВФ і обслуговування держборгу в умовах відсутності попиту на наші папери – ось виклики, які поки не мають рішень від керівництва нашої країни.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас