Тіньова економіка в Україні: майже чверть ВВП перебуває в тіні (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тіньова економіка в Україні: майже чверть ВВП перебуває в тіні (інфографіка)

Казна та Політика
1030
Четверту частину від офіційного ВВП України, або 846 млрд гривень, складають тіньові операції.
Такі перші результати дослідження стану тіньової економіки в Україні, яке провела компанія Ernst & Young за підтримки Mastercard.
Ernst & Young провела подібні дослідження в 33 країнах світу, серед яких Чеська Республіка, Польща, Словенія, Словаччина, Хорватія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Сербія та інші країни. Історично рівень тіньової економіки серед зазначених країн коливався від 10,1% до 26,9% від обсягу ВВП.
  • За результатами дослідження української економіки, 846 млрд гривень або 23,8% від офіційного ВВП за 2018 рік перебуває в тіні, з них:*
  • 19,7% ВВП (702 млрд гривень) становить готівкова тіньова економіка,
  • 4,1% ВВП (144 млрд гривень) — домашнє виробництво товарів для власного кінцевого використання, тобто — негрошова тіньова економіка.
Тіньова економіка в Україні: майже чверть ВВП перебуває в тіні (інфографіка)
В цілому в ході аналізу вивчався рівень ВВП України за 2018 рік, рівень її грошової економіки та інше. Дослідження поділяє “готівкову тіньову економіку” на “наслідкову” і “пасивну” залежно від того, хто від неї виграє.

Найкращі кредитні картки для зберігання грошей 💳

Дослідження в Україні показує, що більше чверті (26,2%) обсягу «готівкової тіньової економіки» (це 5,3% ВВП або 190 млрд гривень) — це «слідча тіньова економіка», де ініціаторами розрахунку готівкою є обидві сторони — і продавець, і покупець. А решта (73,8%) від загального обсягу української тіньової економіки (або 14,4% ВВП — 512 млрд гривень) — це «пасивна тіньова економіка», ініціатором якої є продавець. Стимулювання безготівкових електронних розрахунків має суттєво зменшити саме рівень “пасивної тіньової економіки”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас