У Польщі оцінили внесок українців у розвиток економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі оцінили внесок українців у розвиток економіки

Світ
3824
За п’ять останніх років економіка Польщі зросла на 22%, з яких 2,5% – це внесок українських заробітчан.
Про це повідомила Rzeczpospolita.
Оскільки офіційна статистика працевлаштування в Польщі відображає внески українців у розвиток країни дуже приблизно, експерти вирішили провести обчислення опосередковано. Взяли до уваги показник економічної активності і статистику виїзду поляків за кордон в пошуках кращого заробітку.
Починаючи з 2013 року число працівників у Польщі збільшилося на 900 тис. З урахуванням чисельності поляків працездатного віку, які залишили країну, фактична чисельність працівників повинна бути вдвічі більшою при обліку економічних результатів, стверджують експерти.
Швидке зростання економіки в такому випадку можна пояснити або різким збільшенням продуктивності праці, що малоймовірно, або приїздом великої кількості нових заробітчан. З огляду на те, скільки українців за п’ять років перетнули українсько-польський кордон, аналітики дійшли висновку, що саме наші гастарбайтери і зробили таке стрімке економічне зростання можливим.
«Протягом останніх п’яти років внесок мігрантів зі сходу в зростання економіки був майже таким же, як і внесок нових польських співробітників. Водночас ми робимо недостатньо того, щоб вони тут залишилися», – зазначає газета. А проблеми в Польщі з цього питання дійсно виникають, адже все більше наших заробітчан або залишаються в Україні, або змінюють Польщу на інші країни – наприклад, Німеччину.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас