Штрафи і зарплати держслужбовців відв'яжуть від прожиткового мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи і зарплати держслужбовців відв'яжуть від прожиткового мінімуму

Казна та Політика
1337
Зарплати суддів, депутатів та прокурорів хочуть відв’язати від прожиткового мінімуму (ПМ). Таким чином вони не будуть автоматично переглядатися кілька разів на рік слідом за підвищенням базового державного соцстандартів. Такі зміни готують в Міністерстві соціальної політики України.
В цілому від прожиткового мінімуму відв’яжуть більше 150 видів соціальних виплат і фінансових показників.
Наразі при збільшенні прожиткового мінімуму, що відбувається кілька разів на рік, автоматично збільшуються всі виплати, прив’язані до нього. Навіть там, де такої необхідності немає.
Наприклад, зарплата судді Верховного Суду 75хПМ = 160 000 грн. Після нововведення зарплата автоматично перестане підвищуватися. А утворені надлишки можуть бути в подальшому спрямовані на соцвиплати більш нужденним групам населення.
«Грубо кажучи, пропонується перейти на ручне управління. Відокремити тих, хто справді потребує, від всього іншого. Адже ідеологія прожиткового мінімуму лежить у соціальній виплаті, а не в інструменті індексації для податкової, штрафів, зарплат держслужбовців, суддів і т.д. Підвищення зарплат може бути об’єктивним тільки за рахунок розробки KPI. Було б логічно розробити критерії оцінки і рахувати для кожного випадку індивідуально», – зазначив у розмові з UBR.ua партнер ЮК «Наказ» Арсеній Салалайко.
Однак є й інша сторона медалі. На думку деяких експертів, відв’язування прожиткового мінімуму від держвиплат потрібне, щоб не підвищувати інші важливі для незахищених верств населення соцвиплати. Причина проста – держбюджет просто не витримає автоматичного підвищення сум виплат держдопомоги слідом за прожитковим мінімумом.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас