Де в Україні можуть з'явитися концесійні дороги і скільки це коштує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де в Україні можуть з'явитися концесійні дороги і скільки це коштує

Казна та Політика
1094
Міністр інфраструктури Владислав Криклій планує розвивати концесію в Україні. Але до впровадження концесійних доріг ставиться з обережністю.
В інтерв’ю 24 каналу він пояснив, що це єдиний тип концесії, коли держава має зобов’язання перед концесіонером, а не навпаки.
“Адже, якщо ми здаємо порти, то у концесіонера є великий перелік зобов’язань: інвестиційні, соціальні. Ще держава отримує концесійний платіж”, – зазначає міністр.
Як пояснив Криклій, з автодорогами все працює так: інвестор вкладає гроші в дороги, а держава повинна забезпечити певний рівень прибутковості. Прибутковість залежить від кількості трафіку на дорозі. Необхідний мінімум трафіку – приблизно 13-15 тисяч автомобілів щодня. А ділянок з таким трафіком в Україні небагато. Відповідно, якщо дефіцит трафіку буде утворюватися, то компенсувати його має держава.
Концесія – це договір про передачу державних ресурсів, підприємств та інших об’єктів у тимчасову експлуатацію концесіонерам (іншим фірмам, державам і приватним особам).
Тому, з одного боку, такі проекти є швидкими, бо їх реалізують інвестори. Але не завжди вдалими, тому що з’являється додаткове фінансове навантаження на державу.
В Україні є чотири ділянки, де концесія може працювати, зокрема:
  • Львів – Краковець;
  • Біла Церква – Київ;
  • Кільцева дорога в Києві;
  • Об’їзна біля Одеси.
Це невеликі ділянки, до 60-70 кілометрів. За словами міністра інфраструктури, щоб побудувати концесійну дорогу Львів – Краковець, потрібно 400 мільйонів євро.
Концесійні дороги в інших країнах є альтернативними. Як правило, ці дороги набагато якіснішы, скорочують шлях і мають менше обмежень.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас