Рахункова палата назвала причини невиконання держбюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата назвала причини невиконання держбюджету

Казна та Політика
804
У період з січня по серпень 2019 року план надходжень загального фонду державного бюджету не виконано на 46,2 млрд грн, тобто на 4,8%.
Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.
За його словами, це посилює ризики збільшення державних внутрішніх позик і державного боргу.
«Вже котрий місяць поспіль ми констатуємо три основні складові недонадходжень. За вісім місяців цього року план доходів не виконано на 30,8 млрд грн, державних запозичень – на 17,7 млрд грн і приватизації державного майна – на 6 млрд грн», — уточнив Пацкан.
Він також зазначив, що причин невиконання плану доходів кілька — це завищені при формуванні держбюджету планові показники за окремими податками, курс гривні, а також темпи зростання імпорту товарів.
«Що стосується податків. План доходів не виконаний насамперед за рахунок податку на додану вартість (ПДВ) з ввезених на митну територію України товарів на 26,2 млрд грн акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів – на 10,4 млрд грн», — додав він.
Голова Рахункової палати також підкреслив, що в середньому за період з січня по серпень курс гривні становив 26,6 грн за долар США, в той час як при визначенні показників державного бюджету враховано 28,2 гривні за долар США.
Пацкан також додав, що за січень-серпень 2019 року витрати держбюджету не виконані на 56,4 млрд грн.
«Це наслідок низької якості планування витрат. А це спричиняє неефективне використання коштів, в окремих випадках нецільове використання бюджетних коштів і їх постійний перерозподіл протягом року», — підкреслив він.
Пацкан також заявив, що за вісім місяців поточного року менші, ніж заплановано:
  • витрати на обслуговування державного боргу — на 13,9 млрд грн (16,1%);
  • трансферти місцевим бюджетам — на 5,8 млрд грн (3,3%);
  • оплата праці з нарахуваннями — на 4,7 млрд грн (3,5%);
  • забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру за бюджетною програмою Міністерства охорони здоров’я України — на 3,8 млрд грн (68,6%);
  • інвестиційні програми та проекти державного фонду регіонального розвитку — на 3,3 млрд грн, (77,5%).
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас