Працювати до 100 років: Як в Європі підвищують пенсійний вік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Працювати до 100 років: Як в Європі підвищують пенсійний вік

Особисті фінанси
12706
У Німеччині в останнє десятиліття поетапно підвищується вік виходу на пенсію. До 2030 року він складе 67 років – і для чоловіків, і для жінок. Планка ще не досягнута – в Європі процес впровадження таких реформ традиційно тривалий – а Німецький інститут економічних досліджень в Берліні (DIW) вже активно ратує за початок широкої дискусії про підвищення пенсійного віку в країні до 70 років. Причина – підвищення тривалості життя і стрімке старіння населення.

Як заробити на безбідну старість

Ще в 2016 році блок ХДС/ХСС виступав з пропозиціями привести пенсійний вік в залежність від передбачуваної тривалості життя. Відповідно до цієї ідеї, вік виходу на пенсію по старості повинен автоматично підвищуватися на півроку з кожним доданим роком передбачуваної середньої тривалості життя.

Що входить до пенсійного стажу і які документи його підтверджують

Підвищення пенсійного віку раніше анонсувала і влада Данії: в наступному десятилітті піддані королівства будуть виходити на пенсію не в 65, а в 67 років. До 2035 року пенсійний вік в Данії може досягти 72 років. Раніше вирішено було збільшити і вік для виходу датчан на дострокову пенсію – з 60 до 66 років.
У Норвегії, де чоловіки виходять на пенсію в 67 років, а жінки – в 64 роки, передбачається до 2030 року зрівняти всіх у правах і зробити єдиний пенсійний вік – 67 років.
Рішення про підвищення пенсійного віку в Європі пов’язано з двома причинами: по-перше, зі зростанням тривалості життя і демографічною тенденцією старіння населення; по-друге, з прагненням заощадити кошти пенсійної системи і тим самим оздоровити державні фінанси на тлі проблем з ростом економіки.
Поточними темпами старіння населення цілком може вийти так, що років через 30 в Європі нікому буде створювати ту додану вартість, на яку країни зараз утримують своїх пенсіонерів.
Та ж Данія за народжуваністю зараз посідає 190 місце в світі, а за смертністю – 46-е. Дефіцит народжуваності в Німеччині збільшився з 147 тисяч у 2017 році до 150-180 тисяч в 2018.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас