На яких українських фахівців чекають у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На яких українських фахівців чекають у Європі

Особисті фінанси
3365
Українські фахівці з вищою освітою їдуть працювати за кордон як робоча сила, тому що не можуть знайти тут роботу, особливо з гідною заробітною платою. При цьому українських “білих комірців” також чекають за кордоном, проте часто на заваді стає незнання мов в той час, як п’ята частина працездатних українців виїхали працювати за кордон.
Про це в інтерв’ю Українським Новинам повідомила HR-експерт Тетяна Пашкіна.
“Якщо ми говоримо про вакансії, які розміщують у нас інші країни, там, звичайно, величезна кількість некваліфікованої праці. Величезна кількість робочих спеціальностей, типу “конвеєри-склади” та інше. Там будівництво, сільське господарство, збирання всього на світі тощо. Але не завжди наші робочі їдуть туди робочими. Іноді наші медсестри-лікарі їдуть туди робочими, нянями, наші інженери знову ж таки йдуть туди різноробочими, тому що тут їм роботи немає”, – повідомила Пашкіна.
За її словами, великою проблемою стає незнання українцами іноземних мов. У той час, коли в Європі не вистачає інженерів, і західні роботодавці з задоволенням найняли б українських, на заваді стає незнання ними мов.
“Оскільки людина не може читати технічну документацію польською, англійською, німецькою мовою, порозумітися із замовниками, вона йде різноробочим в україномовну бригаду і працює там, принаймні, попервах, ніким. Далі вона може вдосконалюватися”, – розповіла експерт.
При цьому ІТ-фахівці часто працюють на Європу з українського офісу, тому що тут проживання обходиться набагато дешевше і через це вони часто повертаються, в той час як європейські роботодавці чекають на українських лікарів, інженерів, бухгалтерів, архітекторів, фармацевтів, аграріїв, педагогів. Однак великої пропозиції з української сторони на такі вакансії немає через незнання претендентами мов.
“Вони банально не зможуть порозумітися ні з колегами, ні з клієнтами. Виникає ситуація, коли Чехія, Польща, Німеччина охоче б розібрали наших медиків до останнього, але не можуть, тому що наші медики “не ферштейн”. У нас є проміжні етапи, коли люди активно вчать мову, тому що зарплата лікаря держполіклінікі – 4 тис. гривень, а в Німеччині – 120 тис. гривень”, – повідомила Пашкіна.

Де взяти кредит безробітному

Експерт підкреслила, що охочим працювати медиками в країнах Заходу доведеться складати іспити і підтверджувати свій диплом. Потрібно бути готовими до того, що не завжди, наприклад, чеські лікарі будуть раді появі українських колег, тому що українці іноді знають більше і здатні на більше за менші гроші, але якщо у них підвищене навантаження і вони працюють на знос, то вони будуть раді будь-якій допомозі.
Крім того, в Європі потрібні люди на виробництво, в будівництво, аграрії, ветеринари, фармацевти, грумери, конюхи, комбайнери, механізатори, механіки і моряки.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас